Rozbil se vám na zip oblečení nebo kabelce? Pár triků, jak jej snadno opravit

 Ostatní 
05. října 2019 09:43 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Zipy dokáží člověka občas potrápit Internet
Patálii s rozjetým nebo jinak rozbitým zipem zažil asi každý. Není hned nutné věc vyhodit nebo složitě nechávat vyměňovat celý zip, někdy stačí trocha trpělivosti a vědět, jak zip opravit.

Výměna celého zipu bývá složitá a také docela drahá. Přitom oprava vám zabere pár minut a věc opět může sloužit.

Unavený jezdec

Pokud se vám zip rozjíždí, je nejčastěji chyba na straně jezdce, který častým používáním povolí. Na opravu vám postačí obyčejné kleště nebo kombinačky. Do jedné ruky si vemte opravovanou věc a do druhé jezdce, kterého kleštěmi lehce zmáčknete po obou stranách. Vždy mačkejte jen tu užší část jezdce a dávejte pozor, abyste nepoužili moc velkou sílu. Jinak by se mohlo stát, že plíšek na jezdci praskne.

V případě, že potřebujete vyměnit celého jezdce, navštivte jakoukoliv galanterii. Tam si můžete pořídit různé typy, velikosti i barvy jezdců. Pokud si nebudete jistí, jakou velikost máte pořídit, zjistíte ji na spodní straně starého jezdce, kde je číslo určující jeho velikost.

Jak zip spojit

Často se také stane, že jezdec zcela vyjede z jedné strany zipu. Ani tento problém ale není neřešitelný. Pokud selhaly všechny možné pokusy, jak jezdce zpátky na zip navléknout, zkuste tento malý fígl. Opatrně odcvakněte první (větší) zoubek. Vzniklým prostorem jezdce už snadno navléknete. Nezapomeňte ale místo bez zoubku pořádně zapošít, aby vám jezdec po každém rozepnutí opět nevyjel ven. Oproti výměně celého zipu je zapošití jednoho nového zoubku daleko snadnější.

Nebo také můžete jezdec opatrně, lehce kleštěmi roztáhnout a přetáhnout přes horní ukončovací zarážku. To samé zopakujte i s novým jezdcem, poté lehce přimáčkněte kleštěmi a je hotovo.

Pomůže grafit i mýdlo

Někdy se stane, že se vám zip zasekne a nejde s ním pohnout ani na jednu stranu. V tomto případě může pomoci obyčejná tužka s označením hrubosti čílo 2. Obsahuje přírodní mastek a ten vám může pomoci zip znovu rozpohybovat. Opakovaně přejíždějte tužkou po zoubcích, dokud se na nich nevytvoří vrstvička grafitu. Pak zakývejte jezdcem sem a tam, zip by měl povolit.

Pokud tužka nezabere, vytáhněte mýdlo nebo gel na praní. Tuhým či tekutým mýdlem nebo gelem na praní potřete zip a pak se jej pokuste jemně rozepnout. Jestliže se zip posune jen o nepatrný kousek, vraťte jezdce do původní polohy a pokus opakujte. Někdy to chce trpělivost. O tom, jak vybrat bundu, která vás zahřeje na podzim i v zimě, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod