Plodnost není věčná, ve 40 letech máte asi jen šestiprocentní šanci počít

 Ostatní 
15. prosince 2019 09:37 / Blanka Štiková
  0
📷
5 fotografií v galerii
V dnešní době je průměrný věk rodiček v ČR vyšší než 30 let Pixabay
Průměrný věk prvorodiček v ČR se neustále zvyšuje, nyní přesahuje hranici 30 let. Zároveň přibývá žen, které mají první dítě až kolem 40. roku. Proč tomu tak je a je to tak v pořádku?

Mnoho žen začíná plánovat rodinu v pozdějším věku. S rostoucím věkem však plodnost ženy klesá. Kolikaprocentní šanci má vlastně žena na početí ve 20, 30, 40 a více letech?

Ideální věk na početí

Kdy je tedy ideální počít? Ohledně biologicky nejlepšího věku vhodného pro otěhotnění ženy panuje mezi lékaři shoda, jde o věk mezi 20. a 35. rokem, obecně je však doporučováno otěhotnět do věku 25 let. Věk mezi 20 a 30 lety je v životě ženy nejplodnějším obdobím, v němž má největší počet kvalitních vajíček a zároveň také nejvyšší šanci na bezproblémový průběh těhotenství.

Věk prvorodiček stoupá

Věk prvorodiček se neustále zvyšuje. Dříve bylo běžné, že ženy rodily první děti kolem věku 23 let, v dnešní době je průměrný věk rodiček v ČR vyšší než 30 let. Ale kolem 30 let je také třeba rodičkám jinde v Evropě, a to například ve Skandinávii, Německu, Británii a Francii. Bohužel čas je neúprosný a spolu s ním každým rokem ubývá i šance na otěhotnění. Takzvané biologické hodiny tedy opravdu tikají. V pozdějším věku je každý rok navíc znát.

Jaká je šance na početí?

A jaké máte šance otěhotnět? Statistiky mluví za vše… Žena ve věku mezi 20. – 25. rokem pravděpodobně otěhotní během doby 4 měsíců. Ženy mezi 25. – 29. rokem mají šanci otěhotnět přirozenou cestou zhruba 17 – 24 %. V ideálním případě (což je optimální věk a plodné dny) pravděpodobnost otěhotnění tedy nepřesáhne 25 %. Žena ve 30 letech bude k početí potřebovat v průměru 6 měsíců. Podle odborníků ženská plodnost poměrně prudce klesá od 35. roku. Ženy ve 40 letech mají šanci na početí přirozenou cestou přibližně jen 5 – 6 %, což není moc. Po 40. roce už tedy není otěhotnění žádnou samozřejmostí a žena v tomto věku bude k početí potřebovat v průměru 20 měsíců.

Jak je to procentuálně s neplodností

S neplodností to není o moc lepší, statistika je neúprosná. Ženy ve věku 20 let trpí neplodností pouze v 7 %, oproti tomu ženy ve věku mezi 40. a 44. rokem trpí neplodností ve 29 %. Samozřejmě existují ještě metody umělého oplodnění, ale ani ty nejsou všemocné.

Ženy ve vyšším věku trápí často ještě jedna nepříjemnost, s rostoucím věkem se bohužel zvyšuje také riziko samovolných potratů, u žen ve věku mezi 40 a 44 lety je jich kolem 34 % a u žen po 45 letech je to dokonce 53 %. V dnešní době samozřejmě není problém s plodností jen u žen, ale také u mužů a kvůli tomu může být ještě těžší otěhotnět.

Plodnost lze zjistit

Pokud se obáváte o svoji plodnost už nyní, můžete se nechat vyšetřit, jde o takzvané reprodukční imunologické laboratorní vyšetření. Ženy si mohou nechat udělat vyšetření hormonálních hladin, které ukáže, jak na tom jsou s plodností a váš partner si zase může nechat udělat spermiogram.

Rizika v pozdějším věku těhotenství

S věkem přibývají bohužel také komplikace. Lékaři upozorňují na fakt, že většina rizik spojených s těhotenstvím stoupá u starších matek až dvojnásobně oproti ženám, které čekají dítě v optimálním věku. Po 40. roce života ženy se zvyšuje nejen riziko potratu, ale také riziko genetických vad. Těhotenství a porod jsou také navíc u starších matek častěji doprovázeny různými závažnými komplikacemi, které jsou například ve věku 40 let mnohem častější než u rodiček po 30. roce.

Stav matky mohou mimo jiné komplikovat její vlastní onemocnění, jako je vysoký krevní tlak či cukrovka, ve 30 letech jsou tato onemocnění vzácná, ale ve 40 letech bývají poměrně častá. A pak je tu také nebezpečí, že čím je těhotná žena starší, tím spíše ji mohou postihnout potíže od těhotenské cukrovky, křečových žil až po poruchu ledvin.

Proč dnes ženy chtějí dítě později

Z výsledků výzkumu Ústavu společenských a humanitních věd olomoucké Univerzity Palackého například vyplývá, že mezi časté důvody, proč matky oddalují narození prvního dítěte do pozdějšího věku, patří zejména příčiny psychologické, sociální a zdravotně-medicínské. Dotázané ženy jako nejčastější důvody uvedly problémy s výběrem vhodného partnera a dále také problémy s otěhotněním, studium a budování kariéry. Faktory ekonomické, jako je nedostatek peněz či nevhodné bydlení, nejsou podle studie na předních příčkách.

Bezesporu je důležité najít vhodného partnera, dostudovat, budovat kariéru či dostatečně finančně zajistit budoucího potomka, ale nemělo by se zapomínat na to, že příliš dlouhé čekání může výrazně zkomplikovat či dokonce úplně znemožnit jak početí, tak i pak úspěšné donošení dítěte. Dále čtěte: Podle nové studie mobil negativně ovlivňuje mozek, závislost může mít vážné důsledky.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod