V každém koutu světa mají o Vánocích jiné zvyky. Některé jsou opravdu neobvyklé

 Ostatní 
24. prosince 2019 09:31 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Vánoční zvyky se v různých zemích značně liší Archiv
S Vánocemi jsou spojené různé zvyky a tradice. U nás lidé například lijí olovo a věští budoucnost, dívky hází botou, aby zjistily, zda se konečně vdají, nebo dávají pod talíř rybí šupinu, která jim má následující rok zajistit finanční hojnost. A jak slaví Vánoce jinde ve světě?

V každé zemi existuje hned několik různých vánočních tradic a rodiny obvykle dodržují jen některé z nich. Zjistěte, jaké obyčeje zpestřují vánoční svátky ve světě.

Francie

Stejně jako u nás naděluje dárky Ježíšek, ve Francii je to Père Noël neboli Otec Vánoc. 24. prosince před večeří nachystají francouzské děti svoje vyčištěné boty ke krbu, aby jim je Père Noël naplnil dárky. Může je také přivázat stužkou na vánoční stromek. Mezi tradiční francouzské vánoční pokrmy patří pečený krocan s kaštanovou nádivkou či lanýžovou pastou, ústřice, husí játra a dezert v podobě vánočního polena. Někde se servírují také oblíbení šneci či žabí stehýnka. 25. prosinec probíhá ve Francii ve znamení dobrých skutků - dobrosrdeční Francouzi hostí bezdomovce, sirotky nebo chudé. Nedílnou součástí francouzské vánoční výzdoby jsou podobně jako u nás betlémy.

Španělsko

Španělé slaví Vánoce opravdu ve velkém. Jde o katolickou zemi, takže je zde dodržováno velké množství různých zvyků. 24. prosince se podává pozdní večeře s nejrůznějšími pokrmy, které se liší dle regionů. Jde např. o ovčí a kozí speciality, pečeného krocana, ryby či mořské plody a samozřejmě sladkosti (dorty, kandované ovoce, sladké pečivo). Po večeři (někde však až 25. prosince) se rozdávají vánoční dárky. Zajímavé je, že v jednotlivých regionech naděluje dárky někdo jiný. Např. v Katalánsku je to Tió de Nadal neboli Caga Tió - poleno, na které se začátkem prosince namaluje obličej a nasadí čepice. Až do Vánoc ho děti krmí a starají se o něj - pokud to dělají dobře, dostanou mnoho dárků. Po dárcích následuje návštěva půlnoční mše. Tím však oslavy Vánoc ve Španělsku nekončí. Lidé chodí až do rána ulicemi, radují se, hrají na různé hudební nástroje a zpívají. Na Tři krále se navíc rozdávají další dárky.

Německo

Oslavy Vánoc probíhají v Německu podobně jako u nás. Začínají již první adventní neděli, kdy německé domácnosti ozdobí adventní věnce se svíčkami. Slaví se zde také sv. Mikuláš, který dětem nadělí drobné dárečky, pokud byly hodné, v opačném případě je obdaruje uhlím. Nedílnou součástí Vánoc je ozdobený vánoční stromeček, který se v německých domácnostech objevuje již od středověku. Na Štědrý den nosí dárky tzv. Weihnachtsmann se zrzavými vlasy a vousy a zpívají se vánoční koledy (např. O Tannenbaum či Stille Nacht). K Vánocům v Německu neodmyslitelně patří také vánoční trhy s pestrou nabídkou dárků a vánočních laskomin.

Anglie

Anglické Vánoce se v mnohém podobají těm americkým. Dárky nosí Father Christmas neboli Otec Vánoc v noci z 24. na 25. prosince a naděluje je dětem do připravených červených punčoch či povlaků na polštář. Dárky se rozbalují 25. prosince ráno. Tradičním anglickým vánočním pokrmem je krocan s ořechovou nádivkou a vánoční puding. Na přípravě vánočního pudingu se obvykle podílí celá rodina, ukrývají se v něm mince nebo drobné předměty, které přinesou štěstí tomu, kdo je v pudingu při konzumaci najde. K anglickým Vánocům patří ozdobené vánoční stromky a mše v kostelech, v nichž jsou zapáleny tisíce svíček.

Itálie

Nejdůležitějším okamžikem italských Vánoc jako silně katolické země je papežovo požehnání Urbi et orbi, které probíhá na Boží hod. V tento den, 25. prosince, se připravuje slavnostní tabule obsahující obvykle pečené jehně, kuře nebo krocana. Tradiční vánoční sladkostí je v Itálii tzv. panettone - sladký chléb. 24. prosinec tráví Italové návštěvami rodiny a přátel a rozdáváním drobných dárků. Opravdová nadílka dárků přichází však až 6. ledna, kdy komínem přiletí čarodějnice Befana a hodným dětem rozdá dárečky, zatímco těm zlobivým uhlí. Nedílnou součástí italských Vánoc je betlém, který lidem přibližuje příběh o zrození Ježíše. Betlém v době Vánoc zdobí téměř každou italskou domácnost.

USA

Ve Spojených státech se na Vánoce sejde rodina u společné večeře, která obvykle sestává z nadívané krůty, bramborové kaše, vařené kukuřice, sladkých brambor a brusinkového kompotu. Poté následuje návštěva půlnoční mše. Před spaním nachystají americké děti pro Santa Clause sušenky a sklenici mléka. Nejdůležitějším dnem celých Vánoc je poté 25. prosinec, který začíná rozbalováním dárků, jež Santa Claus přivezl v noci na saních se sobím spřežením. Dárky vyrábějí Santovi pomocníci skřítci. Zbytek dne probíhá ve znamení návštěv příbuzných a známých. Pro Vánoce v USA je typická velkolepá vánoční výzdoba. Zdobí se nejenom vánoční stromky, ale také celé domy a zahrady, aby je Santa nepřehlédl při nadělování dárků.

Argentina

V Argentině mívají o Vánocích teplé počasí. Přípravy na svátky tu začínají velmi brzy, často už v listopadu. Velká část obyvatel je katolického vyznání, a proto také oslavují advent. Argentinské domy bývají krásně ozdobené světýlky a zelenými věnci se zlatými, červenými a bílými květy. Na dveřích visí červené a bílé girlandy. Velmi oblíbené jsou i vánoční stromy. Zdobí se obvykle 8. prosince a do jejich blízkosti se kladou betlémy. Zato vánoční přání nejsou příliš běžná. Dárky si dávají spíše jen příbuzní a dobří přátelé. Jednou z nejhezčích vánočních tradic je tu „globos“, papírová dekorace s plamínkem uvnitř, která se podobně jako čínská lucerna vznese do nebe. Na Štědrý večer po půlnoci bývá těchto lampionů plná obloha.

Belgie

V Belgii většina lidí zdobí vánoční stromky světýlky, girlandami, hvězdou na vrcholu a všelijakými dalšími cetkami. Někteří mívají v zahradách betlémy v životní velikosti. Ve většině obcí se vedle kostela nacházejí velké „skutečné“ scény s živými zvířaty (osel, ovce, vůl) a sborovou hudbou. Vnějšek domu ozvláštňují soby a Santa Claus lezoucí po střeše (ten je velmi populární). Belgičané si dávají malé rodinné dárky, rádi poslouchají vánoční hudbu a v jejich televizích běží filmy jako Sám doma, Fantom opery nebo Disneyho pohádky.

Řecko

V Řecku chodí na Štědrý den děti, zvláště chlapci, zpívat do ulic „kalanda“ (koledy). Hrají přitom na bubny a triangl. Někdy přinášejí modely člunů zdobené ořechy, které jsou obarveny dozlatova. Přinášení lodí je na řeckých ostrovech velmi starý zvyk. Pokud děti dobře zpívají, mohou za odměnu dostat i peníze nebo něco k jídlu, různé sladkosti, ořechy nebo sušené fíky. Vánoční stromy jsou v Řecku populární, ale starší a tradičnější dekoraci představuje mělká dřevěná miska s kusem drátu zavěšeným přes okraj. Na drátu visí bazalka, zabalená okolo dřevěného kříže. Někdy se v misce udržuje voda, aby byla bazalka stále čerstvá. Jednou za den někdo (zpravidla matka rodiny) ponoří kříž a bazalku do svěcené vody a pak pokropí každou místnost v domě.

Ukrajina

Vánoce na Ukrajině se slaví 7. ledna, protože se tu stejně jako v mnoha jiných zemích používá starý juliánský kalendář. Hlavní vánoční jídlo nazývané „Sviata Vecheria“ (svatá večeře) se podává na Štědrý večer 6. ledna v místnosti, kde je umístěna dekorace didukh (dědeček). Didukh je vyroben ze svazku pšenice a symbolizuje velké pšeničné pole na Ukrajině. Může reprezentovat předky, s nimiž jsou lidé stále spojeni ve svých vzpomínkách. Po jídle Ukrajinci rádi zpívají „koliadky“, buď přímo u stolu, nebo venku v ulicích. Když vyjdou ven, často s sebou nesou zářivé červené hvězdy.

Indie

Ve srovnání s jinými náboženskými slavnostmi jsou Vánoce v Indii poměrně malým svátkem kvůli počtu křesťanů v zemi (přibližně 2,3 %). Vzhedem k tomu, že populace Indie přesahuje miliardu, tak na druhou stranu nejde o zanedbatelné číslo, žije zde totiž asi 25 milionů křesťanů. Místo tradičních stromků lidé zdobí banánovníky nebo mangovníky, respektive jakýkoliv strom, který mají k dispozici. Někdy používají na zdobení svých domovů i listy manga. V jižní Indii křesťané pokládají na ploché střechy svých domů žárovky s ropnými hořáky, aby ukázali sousedům, že Ježíš je světlem světa.

Kostarika

Obyvatelé Kostariky zdobí své domy krásnými tropickými květinami. V centru pozornosti stojí betlém, nazývaný Pasito nebo Portal. Je rovněž zdoben květy a někdy i ovocem. Některé scény trvá dlouho vytvořit a zapojena bývá celá rodina. K tradičním postavám jsou přidávány další a přibývají i jiné modely, včetně domů a spousty různých druhů zvířat. Vánoční věnce se vyrábějí z cypřišových větví a jsou krášleny červenými kávovými bobulemi a stuhami. Patrně nejpopulárnějším ovocem v období Vánoc jsou zde jablka. O novoročních zvycích ve světě jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod