Pokud se snažíte zhubnout, zařaďte do svého jídelníčku častěji cuketu

 Zdraví 
20. července 2020 07:30 / Hana Jordánová
  1
📷
7 fotografií v galerii
Vrchol sezony má cuketa v červenci a srpnu Pixabay
Cuketu jistě netřeba představovat. Snad každý z nás ji minimálně jednou v životě ochutnal, někomu chutná více, někomu méně. Má však zeštíhlující účinky a velkou roli hraje při detoxikaci.

Cuketa je kultivar jednoleté plodové zeleniny řadící se k druhu tykev obecná. Cuketa je evropského původu, vznikla šlechtěním v Itálii. Je to rostlina keřovitého růstu. Silné listy na dlouhých řapících jsou tmavozelené a mají bělavé skvrny ze vzdušného pletiva. Cuketa patří do jedné velké rodiny s dýní a patizony. Je to úžasná letní zelenina, která vyniká hlavně bleskovou a snadnou úpravou. Nemusí se totiž nijak složitě loupat ani připravovat a je velmi rychle hotová.

Cuketa má velmi jemnou a příjemně nasládlou chuť. Zároveň na sebe snadno váže nové chutě a vůně, takže v kuchyni umí zastat libovolnou pozici.

Vzhledem k tomu, že její pěstování je velmi snadné, zvládnete péči o ni na své zahrádce sami. Rostliny netrpí mnoha škůdci ani chorobami. Pokud chcete počet plodů ještě zvýšit, stačí přidat na zálivce a hnojení. Rostliny rychle mohutní a první plody se tak dají sklízet už za 60-65 dnů od výsevu. Rostlina není nijak náročná a dá se říct, že roste snad všude a navíc, což ocení vaše peněženka, velmi ušetříte.

Vrchol sezony má cuketa v červenci a srpnu. Plynule pak přechází ještě do podzimu. Pokud ji budete kupovat, sledujte v prvé řadě velikost. Čím je cuketa menší a mladší, tím je lepší. Mladé cukety mají nejlepší chuť. Mají i tenkou slupku a nemají vyvinutá semena. Povrch by měl být pěkně lesklý, tvrdý a bez výrazných vrypů nebo otlučenin. S tím, jak cuketa stárne, její dužina se vysušuje, přichází o chuť a je spíš škrobovatá. V jejím středu se vyvinou semena a tuhou slupku je třeba oloupat. Cuketu skladujte v teplejší části lednice, protože teploty blízké nule ji mohou poškodit.

Využití cukety

Cuketa se používá především v kuchyni, a to mnoha různými způsoby. Téměř vždy se podává tepelně upravená. To je ale jen zažitý stereotyp, protože zejména mladá cuketa je chutná i syrová, třeba jako součást zeleninových salátů. Sama o sobě má velmi jemnou chuť a naopak snadno přejímá chuť přísad, je tedy velmi vhodné ji silně kořenit a používat výrazné ingredience, jako je například česnek, který ji dobře doplňuje. Kdo nemá rád dušenou cuketu, může ji připravit hned na několik dalších způsobů - zapékat ji, smažit, anebo použít místo jiné zeleniny (třeba do leča místo papriky, čímž se toto stane lehce stravitelné). Můžete ji dokonce použít i na sladko do moučníků.

Grilování

Grilování je pro cuketu nejlepší úprava. Prudké a krátké grilování totiž zvýrazní její chuť, rozvine její vůni a nastartuje její přirozenou šťavnatost.

Těsně pře grilováním nakrájejte cuketu na tenká kolečka a pečlivě vysušte. Můžete je podle libosti nakrájet samozřejmě na různé tvary. Cuketu před grilováním potřete velmi tenkou vrstvičkou neutrálního oleje. Pak ji grilujte na přímém žáru a jen krátce, dokud na ní nezískáte otisk grilu (stačí ani ne minuta na jednu stranu). Z grilu cuketu přesuňte do mísy, osolte, přidejte olivový olej a promíchejte. Cuketu pak už jen stačí na chvíli zakrýt. Bude krásně sladká, šťavnatá a voňavá z grilu. Máte-li chuť na tatarák z cukety, recept najdete zde.

Cuketa se používá také v době hubnutí a očistě organismu. Obsahuje totiž 91 % vody a asi 4 % sacharidů. Zařazení do jídelníčku vám přispěje k hubnutí bez hladu a stresu.

Vyzkoušejte blahodárné účinky cukety

Dopřejte svému organismu detoxikaci s pomocí cukety a vyzkoušejte její blahodárné účinky na vlastní kůži. Cuketa obsahuje vyšší množství draslíku, který napomáhá našemu tělu vylučovat škodlivé látky z těla, a proto je ideální při detoxikaci organismu.

Další obsažené látky

  • karoteny
  • vitaminy A, B, C
  • vláknina
  • minerály - hořčík, vápník, železo, draslík, fosfor

V českých kuchyních se objevila v 80. letech v masovém měřítku. Důvodem k rychlému rozšíření bylo tehdy snadné a rychlé pěstování, které zvládne i nepříliš zdatný zahradník, velká a levná úroda a tehdy nedostatek výběru zeleniny. Svou oblibu si cuketa zachovala dodnes.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?