Jak poznáte, že žijete s maligním narcistou a co s tím dělat

 Vztahy 
12. července 2020 10:30 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Narcista se nedá zvládnout Pixabay
Jste spolu krátce, nebo naopak žijete v dlouhodobém manželství. Každopádně prožíváte stres prakticky každý den. Máte totiž doma maligního narcistu.

Maligní narcismus je porucha osobnosti, kvůli které lidé, kteří jí trpí, postrádají empatii a soucit s ostatními lidmi. Tento stav je extrémnější než běžný narcismus, protože jde o směs narcistické poruchy osobnosti a asociálního chování. Ale upřímně, ani s "obyčejným" narcistou se prakticky žít nedá. Jak ale poznáte, že máte doma maligního narcistu? Existuje celkem pět poznávacích znamení.

Asociální chování

Maligní narcismus totiž často bývá subfaktorem asociální poruchy osobnosti. Míchá tedy narcistické a protispolečenské rysy. Některé známé rysy asociální poruchy osobnosti, kterou jinak jistě znáte jako sociopatii, zahrnují manipulaci a vykořisťování ostatních bez pocitu viny.

Přecitlivělost na kritiku

Kritizovat maligního narcistu se může ukázat jako špatné rozhodnutí. Běžní narcisové dokáží tu a tam některé okamžiky strávit, třeba z toho důvodu, že vaši poznámku považují za vydařený vtip (nezapomeňte, myslí si, že jsou dokonalí), ale jiní považují i nejmenší formu kritiky za velmi urážlivou a okamžitě zaútočí.

Je to z toho důvodu, že mají velmi křehké sebevědomí. Takže pokud přijde z vaší strany kritika, okamžitě se brání hrubým útokem, po kterém se cítí lépe.

Psychopatie

Maligní narcista se někdy může chovat takovým způsobem, který mísí pravidelný narcismus s nebezpečnou psychopatií. A tato kombinace může odstranit vinu, kterou by normálně pociťovali, když manipulují nebo poškozují ostatní.

Navíc tato směs narcismu a psychopatie může také vyvolat slovní a fyzické boje. A když to dojde až takhle daleko, věřte, že většina lidí s touto poruchou bývá extrémně chladná a vpočítavá.

Potřeba neustálé pozornosti

Kvůli své víře, že jsou krásní a dokonalí, maligní, tedy zhoubní narcisté potřebují nikdy nekončící pozornost. Díky tomu, že si toto o sobě myslí, očekávají, že si to budou okamžitě myslet i ostatní. Potřeba být na výsluní může způsobovat, že budou manipulovat se skutečnostmi, aby vykreslili svoje úspěchy nebo svoji úžasnost a dostali, co chtějí.

Žití ve strachu

Jak tito maligní narcisté vedou vlastně velmi povrchní život, žijí v neustálém strachu ze své pravé tváře. Navíc kvůli své manipulativní a záludné povaze vždy podezřívají ostatní kolem sebe, že dělají totéž.

Přehodnocují vše, co říkají ostatní. Například, pokud mluvíte nebo se scházíte se svým kamarádem, váš maligní narcista okamžitě předpokládá, že jej plánujete opustit. Tento pocit neustálého strachu jim brání navazovat blízké vztahy s trvalým emočním spojením.

Spiknutí proti rodině a přátelům

Úmyslné spiknutí proti někomu v rodině, partnerovi nebo partnerce či přátelům, které začne narcista vnímat jako nepřátele nebo někoho, kdo ho ohrožuje, je velmi běžné. Maligní narcisté se dokážou mstít, pokud si myslí, že jim bylo ublíženo a je jim jedno, že tak činí na vlastní rodině.

K tomuto druhu chování dochází, i když jste neudělali nic, co by si takové zacházení zasloužilo. Mezi častější typy takového jednání patří podvody a manipulace, které jsou prováděny s velkou sofistikovaností.

Žijete-li v domácnosti s někým, na koho sedí tento popis, dost možná už nyní víte, proč je váš vztah tak turbulentní a plný stresu. Narcismus obecně se obvykle léčí pouze psychoterapií, ale tam svého partnera či partnerku jistě nedostanete, protože oni jsou přece v naprostém pořádku. Musíte tedy zvážit, zda jste schopni bez následků na vašem vlastním zdraví v takovém vztahu setrvat. Dále čtěte: Podle čeho můžete poznat, že si vás partner nezaslouží.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod