Pokud chcete mít hebké vlasy i pleť, pořiďte si exotický olej, který předčí i arganový

 Krása 
21. srpna 2020 12:05 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Makadamiový olej má jedinečný vliv na pokožku i vlasy Depositphotos
Arganový nebo kokosový olej jsou už v dnešní době notoricky známé. Existují ale i další exotické oleje, které pro vaši pleť či vlasy představují hotový zázrak. Například makadamiový. Není sice tak známý, ale v mnoha aspektech strčí kokosový i arganový olej do kapsy.

Odborníci na krásu označují makadamiový olej za učiněný zázrak. Jeho složení je velmi podobné kožnímu mazu. Je bohatý na omega-9 mastné kyseliny, které hydratují pokožku. Makadamiový ořech obsahuje vysoké množství vitaminu E a když si olej z něj pořídíte, vydrží vám doma i dva roky.

Kromě mononenasycených tuků obsahuje makadamiový olej také bílkoviny, cukry a vlákninu. Je zdrojem vápníku, draslíku, selenu, železa a řady vitaminů - kromě vitaminu E má v sobě také vitaminy A a B. Pro kosmetické účely se lisuje za studena. Výsledkem je netěkavý hustý olej s vysokým podílem kyseliny olejové a palmitoolejové (omega-7), najdete v něm i nejvíce ceněné omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny. Má výborné změkčující účinky, je méně mastný a snadněji proniká do hlubších vrstev pokožky. Proto má rovněž velmi dobré zjemňující a hydratační vlastnosti.

Jedinečný olej od protinožců

Makadamiový oříšek, ze kterého se olej lisuje, byl poprvé objevený v roce 1857 v Austrálii. Roste na stromě zvaném makadamie. Tyto stromy jsou celý rok zelené, dorůstají až do výšky 12 metrů a dožívají se 100 let. Nicméně může trvat až
10 let, než strom začne produkovat ořechy, které se používají na výrobu makadamiového oleje. I dnes zůstává Austrálie největším producentem makadamiového oleje, těsně za ní je pak Havaj.

Ořechy, které se používají k výrobě oleje, se sbírají v průběhu celého dne, sběrači vyrazí mezi stromky pětkrát i šestkrát za den. Oříšky se pak suší, aby z nich zmizela vlhkost. Až poté se z nich stlačením a lisováním získává výživný olej, který se stal nezbytným pomocníkem v oblasti péče o tělo a vlasy.

Málo známý, přesto skvělý

Většinou makadamiový olej zastíní některý z jiných exotických olejů, jako je kokosový nebo arganový. Taky se občas schovává za ten obyčejný olivový, jojobový nebo slunečnicový. Je to ale velká škoda. Podobá se arganovému oleji, ale je mnohem vhodnější pro použití na pleť, protože se rychleji vstřebává. Na vlasy je stejně skvělý jako kokosový, ale je hutnější a mnohem lepší pro suché vlasy. Je výživnější než většina rostlinných olejů, ale zároveň neucpává póry.

Pokud si malé množství makadamiového oleje nanesete po každém mytí vlasů do jejich konečků, vaše hříva vám poděkuje. Makadamiový olej ale také skvěle poslouží jako ochrana před teplem, je vhodný pro suché a barvené vlasy. Zabraňuje vysušování, dehydrataci, lámání vlasů nebo třepení konečků.

Jak olej použít

Způsobů, jak lze makadamiový olej využít, je celá řada. Představíme vám tři varianty.

Na pokožku

Makadamiový olej pokožku vyživí a dodá jí potřebnou hydrataci. Kromě toho má silné regenerační účinky: léčí záněty a pomáhá, pokud vás podrážděná pokožka svědí. Během menopauzy je makadamiový olej významným pomocníkem proti stárnutí pleti. Hodí se pro pleť zralou, suchou a citlivou, a to včetně ošetření očního okolí. Má vysoký obsah vitaminu E, který přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem.

Tělový olej

Makadamiovým olejem si ale nemusíte mazat jen obličej, ale klidně i celé tělo. Namíchejte si vlastní tělový olej, který bude vaši pokožku rozmazlovat. Smíchejte makadamiový, mandlový a levandulový olej a užívejte si hebkou, voňavou a perfektně hydratovanou pokožku každý den.

Maska na vlasy

Chcete, aby vaše vlasy byly hebké a lesklé? Smíchejte dvě polévkové lžíce rozmačkaného avokáda s jednou lžící makadamiového oleje. Směs vmasírujte do vlhkých vlasů a nechte působit 20 až 30 minut. Poté opláchněte vlasy vodou a umyjte je šamponem. O arganovém oleji jsme blíže psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?