Bakuchiol. Přírodní alternativa zázračného retinolu, která se může pochlubit stejnými účinky proti stárnutí

 Krása 
11. září 2020 10:06 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Přírodní látka pomůže omládnout Depositphotos
Bakuchiol, nová zázračná složka, která je oslavována jako jemná alternativa retinolu, se může pochlubit stejnými účinky proti stárnutí a navíc na to existuje vědecký důkaz.

Za posledních minimálně 12 měsíců dosáhla retinolová péče o pleť téměř kultovního stavu. A má proč. Vyhlazuje vrásky, rozjasňuje pleť, stimuluje tvorbu kolagenu a v neposlední řadě má schopnost léčit akné.

Odborníci dokonce tvrdí, že retinol je jednou ze tří magických složek, které v péči o pleť opravdu potřebujeme. Ale stejně jako většina věcí, které máme rády, má retinol nevýhodu, kterou jsou vedlejší účinky. Retinol totiž může pokožku vysušit nebo vyvolat zarudnutí a zánět.

Zázračná přírodní verze retinolu bakuchiol

Ale co kdyby existovala laskavější alternativa k retinolu? Přísada, která slibuje stejné transformační schopnosti pouze bez rizika podráždění? Podle vědců existuje a přichází ve formě přírodní rostlinné složky zvané bakuchiol.

Tahle vycházející hvězda péče o pleť se už dnes nachází v řadě kosmetických produktů, včetně nočního séra či krémů.

A je tu navíc podpora výzkumu. Klinická studie zabývající se účinky bakuchiolu na pokožku zjistila, že je stejně účinný jako retinol, pokud jde o hyperpigmentaci a vrásky. Ale nemá vedlejší účinky, které při užívání retinolu trápí spoustu žen.

Bakuchiol, vyrobený ze semen a listů asijské rostliny babchi (oficiálně psoralea corylifolia), je po staletí základem tradičních ajurvédských a čínských ošetření kůže.

I když na rozdíl od retinolu tedy nemá nic společného s vitaminem A, účinek bakuchiolu na pokožku je pozoruhodně podobný.

Jaké jsou výhody používání bakuchiolu pro vaši pokožku?

Bylo zjištěno, že zlepšuje jas pleti, vyrovnává tón pleti, zvyšuje plnost, minimalizuje rozšířené póry, zvyšuje pevnost, vyhlazuje strukturu a zjemňuje vrásky. Stručně řečeno, nabízí všechny stejné plusové body jako retinol, ale s menším rizikem podráždění.

V jedné studii vědci z Kalifornie, Michiganu, Floridy a Pensylvánie sledovali 44 účastníků a dali jim k užívání buď bakuchiol nebo retinol. Po 12 týdnech obě skupiny vykazovaly redukci vrásek a hyperpigmentaci, ale uživatelé retinolu hlásili větší podráždění pokožky. Další studie ukázala, že je bakuchiol vysoce účinný při léčbě akné.

"Bylo prokázáno, že bakuchiol aktivuje řadu chemických drah v kožních buňkách, které v konečném důsledku vedou ke zlepšení produkce kolagenu, snížení rozpadu kolagenu a snížení syntézy melaninu (pigmentu). Celkovým čistým efektem se zdá být zlepšení jemných linek, vrásek a pigmentace, které jsou obvykle spojeny s přirozeným procesem stárnutí pokožky. Je to rozhodně velká hvězda průmyslu krásy a péče o pleť, kde v poslední době navíc roste poptávka po rostlinných nebo botanických přísadách," uzavírá dermatolog Dr. Anjali Mahto. Dále čtěte: Rajčata jsou pro kůži velkým přínosem, stala se hitem v péči o pleť.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?