Jak se lze vyhnout mozkové mrtvici. Důležitá doporučení, která nejsou složitá

 Zdraví 
01. října 2020 08:12 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Nezdravý životní styl a stres jsou významnými faktory vzniku mrtvice Pixabay
Mozková mrtvice patří mezi časté nemoci s fatálním průběhem. Přesto máme její výskyt hodně ve svých rukách. Poradíme, co dělat, abyste se mrtvici vyhnuli.

Mozková mrtvice ročně potká asi 50 tisíc lidí a každý třetí na ni také zemře. Určitě proto nelze onemocnění podceňovat. Doporučení pro vyhnutí se mrtvici přitom nejsou nijak překvapivá a složitá.

Nekouřit

Pokud jste kuřáci, určitě s tímto zlozvykem přestaňte. Kouření se významně podílí na vzniku mnoha nebezpečných chorob. Vedle mrtvice je to pochopitelně infarkt, rakovina, a to nejen rakovina plic či hrtanu, ale i dalších orgánů a částí těla. Kouření je jeden z faktorů, který přispívá k zúžení cév. Toxiny vytvářejí silnou tvorbu plátů v cévách zásobujících mozek. Kouření navíc stojí hodně peněz, takže se zbytečně člověk snaží o přivýdělek, a tak si škodí i po stránce psychické. V případě kouření není ani výhrou, pokud byste jej omezili. Je třeba s tím zcela skoncovat a teprve po řadě let se organismus zbaví všech negativních nasměrování, která vás mohou ovlivnit. Někdy se hovoří o lhůtě zhruba deset let, od které se můžete považovat za člověka, který se zbavil zvýšené pravděpodobnosti k mrtvici či infarktu a dalším chorobám vzniklým v důsledku kouření.

Nebuďte obézní

Naprostým neštěstím pro vznik mozkové příhody je obezita. Nadměrné množství tuků v krvi opět přispívá k rozvoji ucpávek v cévách mozku. A pak stačí už jen málo. Obézní lidé mají navíc vysoký krevní tlak. I ten se na vzniku mrtvice podílí. Buď přispěje k utržení části cévního plátu a krev jej zanese na nevhodné místo, nebo se vlivem vyššího tlaku protrhne ztenčená céva či výduť a dojde naopak k velmi nebezpečnému krvácení do mozku. Obezita patří vedle kouření určitě k velmi rizikovým faktorům pro vznik mrtvice, a přitom většina lidí má zcela pod svou režií, kolik budou vážit.

Soustřeďte se na zdravé tuky

I lidé, kteří jsou štíhlí a nekouří, někdy podlehnou této zákeřné nemoci. Na vině jsou různé důvody, ale velmi často může jít o značný příjem naprosto nevhodných tuků. Naše tělo tuky potřebuje, ale potřebuje tuky zdravé. Není vždy dobré dát na zájmové skupiny, které potřebují prodávat slunečnicové a řepkové oleje. Pamatujte, že mnohem přirozenější je konzumovat máslo, olivový olej, avokádo či dokonce občas i sádlo. Klasické rostlinné oleje se totiž podílejí na vzniku zánětlivých procesů v těle a tím se spolupodílejí na ucpávání cév.

Vyhněte se stresu

Člověk, který se dostane do stresu, může mít ve vypjaté chvíli vyšší tlak. Také dochází ke stažení cév a různé změny pak vedou k uzavření přívodu krve do určité části mozku. Celý proces si můžeme představit tak, že je sice mrtvice připravena v důsledku nezdravého životního stylu, kouření, nadváhy a dalšími faktory, ale praktickým spouštěčem v dané chvíli je pak určitý stres, rozčilení, větší námaha a další skutečnosti.

Vyhněte se dehydrataci

Na rozvoji mrtvice se může spolupodílet dehydratace organismu. Jestliže člověk pije extrémně málo tekutiny nebo se jeho tělo z nějakých důvodů nadměrně odvodňuje, pak se může stát, že se hustota krve zvýší. Krev pak hůře protéká cévním řečištěm a i transport kyslíku je omezen. Určitě není zdravé se nesmyslně prolévat vodou, ale přirozené pití zhruba dvou litrů tekutin denně je jistě zdraví prospěšné. Více o tomto problému najdete v článku zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod