Nejlepším lékem a také prevencí na rýmu i kašel je inhalace. Jak ji správně provádět a pro koho je vhodná

 Zdraví 
10. října 2020 14:52 / Šárka Sokolská
  0
📷
6 fotografií v galerii
Inhalování přispívá k lepší obranyschopnosti Depositphotos
Trpíte často na rýmu, kašel a další respirační problémy? Nejlepším lékem a zároveň také prevencí je inhalace. Aby byla opravdu účinná, chce to dodržet určitá pravidla.

O skvělých účincích inhalace věděli už ve starověkém Egyptě. Ti sice neměli ještě moderní inhalační přístroje, jako máme my dnes, ale vždy si našli způsob, jak inhalovat například eukalyptus. V dnešní době si můžete vybrat z celé řady různých inhalačních přístrojů. Ale ani ten nejdražší nebude fungovat správně, pokud nebudete vědět, jak jej používat.

Pro koho je vhodná

Pomocí inhalace se dostanou léčivé látky až hluboko do dýchacích cest, které se následkem výparů roztáhnou. V případě použití ultrazvukového inhalátoru dokonce až do plicních sklípků. Proto byste se měli ještě před začátkem inhalování poradit s lékařem. Ne na všechny choroby je skutečně tento druh léčby vhodný. Inhalovat můžeme minerální nebo slanou vodu, éterické oleje, bylinky nebo léky. 

Co inhalátor umí

Inhalátor plní tři základní funkce. Odstraňuje otoky a tím zlepšuje průchodnost dýchacích cest. Zvládne také rozpouštět přebytečný hlen, čímž dojde ke snazšímu vykašlávání a uvolnění nosních dutin. Na zahlenění můžete také vyzkoušet obklady a tinktury z bylinek, o nichž jsme psali zde. A nakonec také celkově zlepšuje přirozenou funkci sliznice dýchacích cest, čímž přispívá k lepší obranyschopnosti.

Jak správně inhalovat

Ať už se rozhodnete ihnalovat horkou páru nad hrncem nebo s pomocí inhalátoru, měli byste dodržovat určité zásady. Důležité je před samotným inhalováním několikrát zhluboka vydechnout. Teprvé poté nasaďte inhalátor a pomalu se nadechněte ústy, pak nosem. Poté na chvíli zadržte dech, aby se léčivé látky usadily v dýchacích cestách. Pak vydechněte ústy a opět následuje další dechová pauza.

Hlavně klid

Inhalován je ideální v době, kdy máte klid, tedy večer před spaním. Pokud vám to inhalátor umožňuje, klidně si sedněte do křesla a pusťte si televizi. Snažte se sedět pohodlně se vzpřímenými zády, aby se co nejvíce látek dostalo k dýchacím cestám. Malé děti si posaďte na klín a přitom jim třeba vyprávějte nebo čtěte pohádky. Kojenci a velmi nemocné děti mohou inhalovat vleže, kdy jim přidržujete masku u úst.

Inhalujte i denně

Pokud inhalujtete preventivně, například bylinky nebo léčivé minerální vody, inhalujte klidně i denně. V případě potíží, jako jsou nachlazení nebo alergické záchvaty, zvyšte počet inhalací na dvě až tři denně. Jedno inhalační sezení trvá pět až deset minut podle typu inhalátoru. S inhalacemi nezačínejte po jídle, předejdete tím možným nevolnostem.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod