Neléčené psychické obtíže mohou vést až k sebevraždám. Lidé se za nemoc často stydí a brání se léčbě

 Zdraví 
15. listopadu 2020 11:57 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nestyďte se za psychické onemocnění Pixabay
Ve společnosti je relativně velká skupina psychicky nemocných, kteří se stále ještě za svou nemoc stydí, a brání se proto léčbě. To ale není určitě dobře. Máme důležité informace.

Psychická onemocnění zahrnují celou škálu různých potíží. Od neurotických poruch až třeba ke schizofrenii. Někdy jsou tyto stavy vyvolané nadužíváním alkoholu nebo jsou následkem užívání drog. Většinou ale vznikají zcela spontánně, na základě určité predispozice a spouštěcího impulsu. Každý rok přijmou psychiatři v ČR přes dva a půl milionu návštěv. Nemocní by se proto rozhodně neměli stydět.

Psychiatr je jen lékař

To první, co bychom si měli uvědomit, je skutečnost, že psychiatr je lékař, který může posoudit zdravotní stav pacienta a stanovit určitou léčbu. Ačkoliv je jistě těžké najít dobrého psychiatra, který se nebude omezovat jen na předepisování léků, přece je dobré mít základní povědomí o nemoci, která u pacienta probíhá a vědět, jaké postupy by mohly pomoci. Nemocnému i některým členům rodiny je proto potřeba vysvětlit, že psychická nemoc není nic stigmatizujícího. Neznamená to, že váš blízký bude muset nutně prožít zbytek života v ústavu. Naopak, včasná diagnóza a dobrá léčba vrací nemocné do života a umožňuje fungovat – někomu téměř bez omezení, jinému alespoň v rámci nějakého chráněného prostředí. I to je ale významně lepší než bezútěšnost neléčené duševní poruchy.

Léky nejsou všechno, ale často pomáhají

Mnoho pacientů si nechce připustit, že jsou psychicky nemocní, a proto také odmítají léčbu ve formě léků. Pokud už nějaké léky dostanou, stěžují si na to, že je léky tlumí, že je zbavují prožívání situací, že je uspávají. Není tomu tak naštěstí vždy. U mnoha nemocí se naopak léky chovají doslova zázračně. Své o tom vědí nemocní s depresemi, kde jsou to právě léky, které dorovnávají chybějící látky v mozku a pacientovy problémy do značné míry řeší. Léky jsou ale potřebné i v případě jiných onemocnění. Stabilizace stavu trvá nějakou dobu, ale pacient, který pravidelně bere léky a u kterého rodina nebo přátelé dbají na to, aby nevysadil léčbu, obvykle pocítí značnou úlevu a začne se vracet do normálu.

Bohužel se často zapomíná, že léčba je tím úspěšnější, čím je komplexnější. Psychická nemoc nežádá obvykle jen zásah psychiatra, ale také psychologa, faráře, osobního přítele či jiné osoby, která může s nemocným rozebírat jeho stavy víc do hloubky. Nemocný se potřebuje sdílet, potřebuje někoho, kdo by mu rozuměl a respektoval ho. Také nesmíme zapomenout na potřebu sociálního kontaktu.

Léčebna má různá oddělení

V psychiatrické léčebně se nemocný dostane vždy na oddělení, které vyžaduje jeho stav. Nemusí se proto obávat, že by někde zavírali v místnosti nebo poutali na lůžko někoho, kdo není agresivní vůči sobě nebo druhým. Na otevřených odděleních probíhá zajímavý denní program a léčba je doprovázena i příjemným prostředím, rozhovory a sociálním kontaktem s dalšími pacienty. Některé brutální metody, které se používaly v rámci léčby v minulosti už jsou naštěstí jen součástí filmů. Možná to ale podvědomě stále zůstává v hlavách pacientů, což komplikuje přijetí faktu, že je člověk nemocný a potřebuje léčbu.

Práce je důležitá

Pro psychicky nemocného člověka je důležitá práce snad ještě víc než pro člověka zdravého. Pocit určitého vydělení, nepotřebnosti a marnosti posiluje negativní myšlení. Nemocný ale často nemůže být zaměstnán klasicky. Proto je dobré shánět buď práci, kde se lze zapojit podle možností, nebo u lehčích onemocnění práci na částečný úvazek, která nezatíží nemocného tolik.

Pokud už dopředu tušíte, že je to u nemocného hodně nejisté a každý den je výrazně jiný, doporučujeme shánět práci v nějaké chráněné dílně. Nemocný se dostane do jiné než domácí společnosti. Může sdílet svá trápení s lidmi, kteří na tom jsou podobně. A současně může něco dělat a vidět výsledky své práce. Důležité je, aby mu činnost nějakým způsobem konvenovala. Vázání knih potěší intelektuálně orientované pacienty i lidi zručné. Ale existují i chráněné dílny s velmi jednoduchou činností, kde můžou nastoupit i lidé nešikovní. Každopádně se porozhlédněte po svém okolí a hledejte, jaké aktivity pro vaši diagnózu nabízejí různé neziskovky. Ale ještě lepší je psychickým nemocem předcházet. Vyhněte se alkoholu a drogám a dbejte na to, abyste se nepřepínali. Zajímavé informace o vlivu nedostatku spánku na rozvoj depresí najdete v článku zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod