Vyrobte si doma vlastní originální parfém, nebo vyrobte voňavý dárek

 Móda 
13. prosince 2020 09:19 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Doma vyrobený parfém rovněž může být krásným vánočním dárkem Depositphotos
Snad každá žena touží po originální vůni. Přitom většina z nich ani netuší, že si může doma vyrobit svůj vlastní originální parfém, respektive kolínskou.

Dáváte přednost dřevinatým, bylinným, citrusovým nebo květinovým vůním? Ať už jsou vaše preference jakékoliv, vlastní kolínskou si můžete podle návodu vyrobit doma. "Existuje představa, že kolínské vody jsou určeny pro muže a parfémy jsou určeny pro ženy, ale rozdíl je ve skutečnosti pouze v koncentraci olejů,“ říká Melina Polly, generální ředitelka jedné kosmetické firmy. "Eau de parfum obsahuje asi 15 až 20 procent vonného oleje, zatímco kolínská voda ho má mezi dvěma až čtyřmi procenty.“ To znamená, že kolínská je jen takovou lehčí variantou parfému.

Co budete potřebovat

Směs éterických olejů, použijte tři éterické oleje, a to horní, střední a základní. Dále budete potřebovat alkohol, glycerin, který funguje jako rostlinný olej, jež dodá vašemu složení dlouhověkost a pomůže kolínské vodě přilnout k pokožce. Budete také potřebovat destilovanou vodu a samozřejmě flakon na kolínskou.

Jakmile shromáždíte všechny potřebné přísady a materiály, je formulace vlastní kolínské vody ve skutečnosti poměrně snadná. Nenechte se zastrašit a postupujte přesně podle níže uvedených kroků.

První krok: Naučte se stupnici vůní

Formulátorka parfémů Carina Chaz říká, že při míchání vaší receptury na míru je důležité, porozumět škále vůní. "Vrchní tóny budou první věcí, kterou ucítíte ve své kompozici. Střední se objeví, jakmile vrchní tóny uschnou, a zbývá samotný základ vůně. Tvorba parfému nebo kolínské je o poměrech,“ říká Chaz.

Nejlepší způsob, jak dát dohromady funkční vůni, je dodržet základní pyramidovou stavbu parfému, kterou tvoří 60 procent základních tónů, 30 procent středních tónů a 10 procent vrchních tónů. To je základní poměr pro začátečníky. Pokud si ale rovnou troufáte na víc, vyzkoušejte poměr 20 procent základu, 50 procent střední a 30 procent horní vrstvy tónů.

Druhý krok: Smíchejte esenciální oleje

Toto je ta zábavná část. "Nyní je čas, začít si hrát,“ říká Chaz. "Pamatujte si, že ne všechny tóny vůní jdou dohromady, takže zde vstupují do hry pokusy a omyly." Nakapejte jednotlivé oleje a začněte míchat. Chaz doporučuje použít celkem maximálně 30 kapek a pokud jedna vůně je mnohem silnější než ostatní, upravte poměr. Jakmile vykouzlíte požadovaný vzorec vůně, přidejte okolo 50 gramů alkoholu.

Chaz radí pro základní tóny použít santalové dřevo, fazole tonka či vanilku, protože se dobře mísí se středními tóny z pelargonie, ylang ylang, růže či lotosového květu. Doplňte tento vzorec levandulí, neroli, magnólií či mandarinkou a budete překvapeny, jak nádhernou vůni vytvoříte.

Třetí krok: Uležení

Kolínská voda nyní potřebuje čas, aby se vše správně promíchalo a uleželo. "Nechte vůni v uzavřené lahvičce uležet po dobu minimálně 48 hodin. Já ji vždy nechávám dva týdny v chladničce. Poté ji protřepejte, aby se molekuly promíchaly,“ říká Chaz.


Čtvrtý krok: Ředění

Jakmile je vůně hotová, je třeba ji naředit. Do flakonu s rozprašovačem přidejte dvě lžíce destilované vody a pět kapek glycerinu. Pomalu a opatrně promíchejte. Tím jste  právě vyrobily svůj vlastní parfém. Dále čtěte: Moringový olej chrání proti vybledlé barvě vlasů a roztřepeným konečkům.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod