Jakým způsobem dokáže káva ovlivnit spalování tuků a kdy je nejvhodnější ji zařadit

 Zdraví 
30. března 2021 07:55 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Kofein zvyšuje rychlost oxidace tuků Depositphotos
Pokud se snažíte maximalizovat množství tuku spáleného během cvičení, přemýšlejte o tom, že si dáte kávu půl hodiny předtím, než začnete sportovat. Může to totiž významně ovlivnit spalování tuků, zejména pokud necvičíte ráno.

Vědci zjistili, že 3 miligramy kofeinu na kilogram tělesné hmotnosti mohou zvýšit rychlost spalování tuků během aerobního cvičení.

Lepší spalování až o 30 procent

Ukázalo se, že dávka kávy zvyšuje maximální rychlost oxidace tuků MFO (míra, jak účinně tělo spaluje tuky) v průměru o 10,7 procenta ráno a dokonce až 29 procent odpoledne. A to potvrzuje i už známý fakt, že MFO je ráno nižší než odpoledne, stejně jako celková aerobní kapacita.

"Často se doporučuje cvičit ráno na lačno ke zvýšení oxidace tuků,“ říká fyziolog Francisco José Amaro-Gahete ze španělské univerzity v Granadě. "Toto doporučení však může postrádat vědecký základ, protože není úplně jasné, zda MFO nezpůsobuje spíš fakt, že je tělo delší dobu bez jídla.“

Vědci se také chtěli podívat podrobněji na vztah mezi kofeinem a cvičením. Stimulant je často spojován se zlepšeným sportovním výkonem, proto také řada sportovců doplňuje rychlou energii pitím kolových nápojů či dalších kofeinových stimulantů.

A závěr je zcela jasný. "Výsledky naší studie ukázaly, že akutní požití kofeinu 30 minut před provedením aerobního cvičení zvýšilo maximální oxidaci tuků během cvičení bez ohledu na denní dobu,“ říká Amaro-Gahete.

Pijte kávu a cvičte odpoledne

Pokud už nějakou dobu přemýšlíte, jak co nejlépe využít své pravidelné cvičební rutiny k co nejefektivnějšímu spalování tuků, poskytuje tato studie několik vodítek. Šálek kávy před dalším sportováním přináší rozhodně určité výhody.

"Celkově tyto výsledky naznačují, že kombinace příjmu kofeinu a cvičení s mírnou intenzitou v odpoledních hodinách poskytuje nejlepší scénář pro jednotlivce, kteří chtějí během aerobního cvičení zvýšit oxidaci tuků v celém těle,“ uzavírají vědci. Jinými slovy, přesuňte svoje cvičení z brzkého rána na odpoledne, dejte si kafe a víc zhubnete. Dále čtěte: Nedostatek jednotlivých vitaminů skupiny B se projevuje různými symptomy, které byste měli znát.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?