Ne všechny kosmetické složky je dobré mixovat. Na jaké kombinace si dát pozor a vyhnout se tak kožním problémům

 Krása 
03. dubna 2021 11:44 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Některé kosmetické přísady spolu moc neladí Pixabay
Snad žádná žena nepoužívá jen jeden kosmetický přípravek. Obvykle má více produktů. Jenže některé složky se mohou vzájemně bít a způsobit v lepším případě snížení funkčnosti, v horším pak vyvolat i alergické reakce. Na jaké kombinace si dát pozor?

Kosmetické přípravky používají ženy s jediným cílem - vypadat lépe. Jenže když nevědomky namixujete některé složky, které se vzájemně moc nemusejí, může být výsledek zcela opačný. Vaše pokožka může zareagovat všelijak. Někomu zrudne, dalšímu se začne loupat kůže a jiný zase začne trpět různými vyrážkami a pupínky.

Alergická reakce sice nemusí nastat u každého, ale pokud nechcete riskovat razantní zhoršení vašeho vzhledu, je lepší se některým kombinacím širokým obloukem vyhnout. Na co si tedy dát pozor?

Vitamin C + AHA a BHA

Vitamin C působí jako silný antioxidant a díky svým rychlým účinkům dokáže při pravidelné péči navrátit pleti zářivý vzhled bez vrásek a vlasům zdravou krásu. Mimo jiné také eliminuje pigmentové skvrny, stařecké skvrny a vyrovnává tón pleti.

AHA kyseliny (alfa-hydroxylové kyseliny) nazývané také ovocné kyseliny jsou organické látky běžně se vyskytující v ovoci, zelenině a mléce, které pro jejich omlazovací vlastnosti využívala už samotná Kleopatra. Hlavní schopností AHA kyselin je dokonalé odstranění odumřelých buněk z pokožky a urychlení tvorby nových, což vede nejen k vymizení pigmentace a redukci akné, ale také ke stažení pórů nebo vyhlazení vrásek.

BHA kyseliny mají skvělé protizánětlivé účinky. Jsou rozpustné v tucích, dostávají se tudíž do větší hloubky, tedy až do pórů, a jsou vhodné především pro mastnější pleť, nebo tu, která má sklony k akné.

Přesto, že jde samostatně o látky, které mají pro pleť velký přínos, dohromady jim to moc nesvědčí a odborníci radí používat jen jeden z těchto produktů, ideálně večer ihned po vyčištění a tonizaci pleti. Pokud do své každodenní péče chcete začlenit obě tyto přísady, tedy jak vitamin C, tak AHA či BHA kyseliny, používejte je v různou dobu: vitamin C ráno a AHA nebo BHA kyseliny večer. Vyhnete se tak nepříjemným kožním reakcím.

Opalovací krémy, make-up a hydratační krémy

Pokud používáte opalovací krém každý den, určitě tím své pleti prospíváte. Pokud ale kromě opalovacího krému použijete zároveň také make-up nebo hydratační krém, už to tak dobré není. V tomto případě vám sice nehrozí žádná vyrážka či jiný kožní problém, ale naředěním opalovacího krému můžete snížit jeho účinnost a pleť nebude tak chráněná, jak si myslíte.

Neznamená to však, že není možné tyto tři produkty kombinovat, jen je nutné mezi aplikacemi dodržet určitou prodlevu. Jako první naneste krém na opalování a nechte jej nejprve dobře vstřebat. Teprve pak naneste třeba make-up. Nebo si pořiďte make-up či tónovaný hydratační krém, které již ochranný faktor SPF obsahují.

Kyselina glykolová + kyselina salicylová

Kyselina glykolová je v podstatě nejjednodušší AHA kyselina. Díky svým malým molekulám proniká velmi snadno do kůže a jedná se o nejvyužívanější hydroxykyselinu v produktech péče o pleť. Glykolová kyselina se využívá hlavně jako chemický peeling v dermatologii i v kosmetice pro domácí použití, mezi její výjimečné schopnosti totiž patří vyhlazování vrásek i jizev po akné a celková úprava vzhledu pokožky. Využívá se také pro bělení pigmentů při hyperpigmentaci a při dalších kožních problémech.

Kyselina salicylová patří mezi BHA kyseliny, je to přírodní látka, kterou lze získat z vrbové nebo březové kůry. V malé koncentraci povzbuzuje kůži k růstu, ve vyšší koncentraci pak napomáhá jejímu odlupování (využití při lupénce a akné), v nejvyšší dokonce k rozpouštění kůže (bradavice). Kyselina salicylová je důležitou složkou v péči o problematickou a aknózní pleť. Dokáže totiž snižovat tvorbu kožního mazu a pleť dokonale vyčistit.

A i když obě tyto kyseliny výborně řeší pupínky a jiné nedokonalosti pleti, není vhodné je aplikovat společně. Když totiž použijete kyselinu s kyselinou, může být vaše pleť bolestivá, zarudlá a podrážděná – a potrápí vás spoustou kožních reakcí. Obecně by se přípravky proti akné či exfoliační přípravky, které nejsou výslovně určené ke společnému používání, neměly kombinovat, protože mohou pleť až příliš vysušit, podráždit či sloupat. Raději je používejte v různé dny. Pokud hledáte přírodní alternativu BHA a AHA kyselin, najdete ji třeba v dýni, jak jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?