Tato jídla jsou pro vaše tělo ještě horší než hromada cukru

 Zdraví 
17. června 2021 07:39 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Těmto potravinám bychom se měli vyhýbat Depositphotos
O cukru toho v poslední době slýcháme opravdu hodně. Pravdou je, že mnozí to se sladkostmi zkrátka přehání. Ale jsou tu i další potraviny, které jsou v mnohém ještě horší než samotný cukr.

Takových potravin je poměrně hodně a dost často si je dopřáváme. Přitom existují vědecké studie, které podporují fakt, že je nutriční specialisté považují za stejně nebo i více nebezpečné než cukr. Které to jsou?

Hydrogenované oleje

"Tyto oleje se obvykle používají k přípravě smažených jídel, rychlého občerstvení nebo krabicových směsí na pečení. Nejen že jsou kalorickou bombou, ale naše těla se je snaží rozložit a vedlejší produkty, které se tvoří při trávení, jsou v zásadě toxické. Obsahují vysoké množství tzv. trans-tuků, které zvyšují špatný cholesterol a snižují ten dobrý, což je pro tělo opravdu velmi špatné," říká nutriční specialistka Brooke Alpert.

Před hydrogenovanými, tedy rafinovanými oleji jsme varováni prakticky pořád. Pozor bychom si měli dát na řepkové, sójové, slunečnicové i kukuřičné oleje. "Jedná se o jedny z nejnebezpečnějších látek na trhu,“ říká Alpert. "Rafinované oleje mají vyšší obsah zánětlivých omega-6 a jsou často poškozeny zpracováním, světlem, kyslíkem nebo přehřátím, což znamená, že vytvářejí ve vašem těle stres volnými radikály. Je to jako jíst čistý zánět a měli byste je zcela vyloučit ze své stravy," dodává Alpert.

Energetické nápoje

Energetické drinky mají průměrně přes 30 gramů cukru na plechovku a příliš mnoho stimulantů. Tyto poněkud temné směsi kofeinu, taurinu, ženšenu, a L-karnitinu u některých lidí vedou k tomu, že sice dočasně ztratí chuť k jídlu, později ale dojde na katastrofu. Časté pití energetických nápoků vás zbaví chuti k jídlu, spánku, pryč je také hydratace a dobrá nálada, a to vše najednou. Nezapomeňte, že když se někdy cítíte unavení, můžete být dehydratovaní a sklenice vody vám pomůže.

Dusitany v uzeninách

"Dusitany se přidávají do zpracovaného masa, jako je slanina, šunka, salámy či klobásy. Přidávají se jako konzervační látky ke zlepšení barvy a vzhledu masa, ale také k přidání slané chuti,“ říká Alpert. "Při vysokých teplotách se mohou tyto dusitany kombinovat se specifickými bílkovinami v mase a vytvářet toxické sloučeniny známé jako nitrosaminy, které jsou karcinogenní a předpokládá se, že zvyšují riziko rakoviny pankreatu, žaludku a tlustého střeva.“

Zpracované maso

"Nezpracované maso může být zdravé a výživné, ale totéž nelze říci o zpracovaném mase,“ vysvětluje Alpert. "Na základě studie Harvardské školy veřejného zdraví z roku 2010 vědci zjistili, že konzumace zpracovaného masa, uzenin a slaniny zvyšuje riziko srdečních onemocnění o 42 procent a cukrovky typu 2 o 19 procent. Kromě toho má zpracované maso vysoký obsah sodíku."

Popcorn z mikrovlnky

Vědci zjistili, že chemický povlak používaný v některých sáčcích na popcorn se v mikrovlnné troubě během zahřátí rozpadne a přemění na látku zvanou kyselina perfluoroktanová. Tato látka způsobuje rakovinu u zvířat a je pravděpodobné, že může způsobit rakovinu i u lidí. Dále čtěte: Hlad, anebo žízeň aneb Může si to tělo splést a lze přepít hlad a jak to souvisí s hubnutím?

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod