Pokud bojujete se suchými vlasy a roztřepenými konečky, vyzkoušejte extrakt ze semínek quinoy, který skvěle hydratuje

 Krása 
14. listopadu 2021 08:19 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Extrakt z quinoy skvěle hydratuje a udržuje správnou vlhkost vlasů Shutterstock
Také bojujete se suchými vlasy a roztřepenými konečky? Je tu celá řada olejů, které dokáží vlasům pomoci, ale odborníci se dušují, že semínka quinoy jsou tou nejlepší volbou.

Quinoa je totiž považována za kompletní protein, což znamená, že obsahuje všechny esenciální aminokyseliny. Vzhledem k tomu, že naše vlasy jsou vyrobeny z keratinu (proteinu), pak pomoc ve formě extraktu z quinoy by měla být ta nejlepší. Extrakt z quinoy je možné použít k podpoře syntézy kolagenu a podpoře strukturální integrity pokožky a vlasů. Při výběru toho správného produktu pro vaše vlasy ale dbejte na to, aby v něm extraktu quinoy bylo převažující množství.

Co všechno quinoa s vlasy umí

Především hydratuje vlasy a pokožku hlavy. Zvlhčující látky v oleji ze semen přitahují vlhkost ze vzduchu, což z něj dělá vynikající zdroj hydratace pro vaši pokožku hlavy a vlasy. A dokonce dokáže i eliminovat krepatění vlasů. Je jasné, že extrakt z quinoy pomáhá rovněž udržet vlhkost vlasů. Navíc je to zásobárna esenciálních mastných kyselin, jako je kyselina linolová. O těchto kyselinách je známo, že snižují ztrátu vody, takže si vaše vlasy mohou udržet vlhkost a mají celkově měkčí a hedvábnější kvalitu.

Protože molekula hydrolyzovaného proteinu quinoy je velmi malá, dokáže proniknout do vlasů s nízkou pórovitostí a poskytnout potřebnou vlhkost pod kutikulou lépe než husté hydratační oleje a másla, které se na vlasech s nízkou pórovitostí často usazují. Funguje také krásně pro ty, kteří mají vlasy s vysokou porézností, které rychle ztrácejí svoji vlhkost.

Extrakt z quinoy také posiluje vlasy. Proteiny v oleji ze semen tvoří ochrannou bariéru kolem vlasů, čímž je posilují a chrání před potenciálním poškozením. Quinoa je doslova přeplněná aminokyselinami, které vlasy potřebují pro svoji sílu, pružnost a odolnost. Bez nich vypadají vlasy nezdravě a jsou o to náchylnější k suchosti a lámavosti. Extrakt ze semen quinoy s vysokým obsahem bílkovin je rovněž ideální pro ochranu barvených vlasů. Může také pomoci chránit vlasy  před škodlivými účinky tepelného stylingu.

Jak extrakt používat

Extrakt z quinoy lze nalézt v šamponech, kondicionérech či maskách. Extrakt z quinoy bývá obvykle uveden na etiketách jako hydrolyzovaný protein quinoa. Quinoa, stejně jako většina proteinů používaných v produktech péče o vlasy, musí být hydrolyzována, aby byly molekuly dostatečně malé, aby pronikly pod vrstvu kutikuly. Hydrolýza probíhá buď kyselinou, vodou, fermentací, nebo v případě některých přísad je vyvolána mikroorganismy, které nejen rozkládají bílkoviny, ale také pomáhají uvolňovat kyselinu mléčnou z quinoy, která poskytuje hydratační výhody.

Můžete si ale také doma vyrobit vlastní extrakt. Stačí naplnit nádobu quinoou, vodou a nebo trochou jablečného octa na několik dní, aby vše zkvasilo, a poté použít jako oplach vlasů ve sprše pro silnější a hydratovanější vlasy. Extrakt z quinoy, který se obvykle vyskytuje v kombinaci s vodou a glycerinem, lze aplikovat přímo na vlasy. Je rozpustný ve vodě, dobře se vymývá a je dostatečně jemný, takže ani nepotřebuje žádný nosný olej. Dále čtěte: Pro dokonale vyčištěnou pleť použijte domácí tonery. Jejich výroba je snadná.

Zdroj: Byrdie.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod