Několik zimních wellness tipů, díky kterým se i ve špatném počasí budete cítit dobře

 Ostatní 
15. prosince 2021 08:30 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Věnujte si v zimě ještě více péče než obvykle Pixabay
O saunách a dalších tradičních wellness procedurách už byla řeč mnohokrát. Ale co když nemáte možnost běžně chodit do sauny či vířivky nebo na masáž?

Jak se dny zkracují a teploty klesají, trávíme stále více času uvnitř prostor a omezujeme venkovní aktivity. Navíc stále nekončící pandemie omezuje další aktivity, které bychom si jinak dopřávali. Takže nás čeká další složité zimní období. A je dobré se na něj psychicky i fyzicky dobře připravit, abychom se cítili co nejlépe.

Hydratujte svou pokožku

Suchý vzduch, ve kterém v zimě trávíme spoustu času, vede k nedostatečně zvlhčené a suché pokožce žíznící po nějaké hydrataci. Udržování hydratace pokožky a tím pádem i vás samých je důležité pro správné fungování pokožky. Vaše pokožka slouží jako vaše nejdůležitější ochranná bariéra, takže když se jí nedostává dostatek hydratace, vede to k podráždění, ekzému a popraskání, což představuje větší riziko infekce.

Řešení je jednoduché. Hydratovat pořád dokola. Najděte pleťovou vodu a tělové mléko, které vám vyhovují. Existuje spousta hydratačních krémů a mlék pro všechny různé typy pleti. Používejte také zvlhčovač. Zima naši pokožku velmi vysušuje, protože ve vzduchu není mnoho vlhkosti. V opravdu sychravých dnech zvažte použití zvlhčovače, aby byla vaše pokožka jemná. Horká sprcha může zbavit pokožku její přirozené mastné bariéry a způsobit další vysušení, takže pečlivě zvažujte teplotu vaší vody, měla by být zkrátka jen teplá. A rovněž hydratujte zevnitř. Jedním z nejjednodušších způsobů, jak hydratovat nejen pokožku, ale celé tělo, je pít hodně vody.

Najděte si koníčka

Může to znít až legračně, ale kromě toho, že narušují monotónnost dne, mohou mít koníčky jako malování, šití, pletení, hra na hudební nástroj a samozřejmě běh nebo cvičení výhody pro fyzické i duševní zdraví. Naše DNA je nastavena tak, aby uvolňovala hormony dobré nálady, když děláme něco, při čem se skutečně cítíme dobře, jako je koupel nebo nějaká wellness procedura. Díky koníčkům můžete dosáhnout stejných pocitů. Kromě dobré nálady nám koníčky mohou poskytnout také fyzické výhody. Podle American Heart Association studie ukázaly, že koníčky mohou snížit naši srdeční frekvenci a krevní tlak. V The New York Times se dokonce speciálně věnovali tomu, jak najít koníčka, který se vám skutečně bude líbit. Doporučuje se najít něco, co není nudné, ale také ne příliš obtížné. Malování, jóga nebo umění a řemesla jsou zábavné možnosti, jak experimentovat doma. 

Správně jezte

Zůstat aktivní je podle Světové zdravotnické organizace důležitější než kdy jindy. Fyzická aktivita nejen posílí vaše svaly, zvýší vaši výdrž a pomůže snížit krevní tlak, ale je také přirozeným stabilizátorem nálady. Být aktivní stimuluje určité chemické látky v našem mozku včetně dopaminu a endorfinů, díky čemuž budete šťastnější a budete méně úzkostliví. Cvičení také přispívá k celkovému dobrému fyzickému zdraví, což zase přispívá k celkově lepšímu imunitnímu systému. Ale k tomu je také potřeba správně jíst, což je něco, co se nám speciálně o Vánocích opravdu nedaří. Doporučuje se zvýšit příjem ovoce a zeleniny bohaté na vitaminy a minerály, a to včetně kapusty, brokolice, špenátu, bobulí, ořechů, olivového oleje atd. Tmavé listové zeleniny a světlé bobule obsahují spoustu antioxidantů včetně vitaminu C, A a K. 

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod