Občas je potřeba se odměnit trochu luxusnější večeří, která nezabere moc času, a přesto bude jako za odměnu

 Ostatní 
03. ledna 2023 13:17 / Patricie Chládková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Vepřová panenka vás překvapí svou delikátní křehkostí.  Pixabay
Občas je potřeba se odměnit trochu luxusnější večeří, která však nezabere tolik času, ale zato se ji nebudete bát naservírovat partnerovi ani přátelům.

Ráda bych vám předala recept, který mám velice v oblibě a po kterém sahám v momentech, kdy si s partnerem chceme udělat rychlou a dobrou večeři. Jedná se o vepřovou panenku s přílohou. Příprava je velice jednoduchá a hlavně rychlá a nenáročná na suroviny.

Příprava masa

Na rovinu se přiznám, že panenku kupuji jen, když je v akci. Jinak se jedná o docela drahé maso, které se však vyznačuje neskutečnou křehkostí a zajímavou na první dobrou rozpoznatelnou chutí.
Panenku můžete připravit na vícero způsobů, já však ve většině případů upřednostňuji úpravu od mé maminky, která vás určitě potěší.

Maso omyjte, osušte a nakrájejte na ne moc tenké plátky. Ty lehce naklepejte a zase lehce osušte. Do misky si připravte hladkou mouky a jednotlivé plátky masa v ní obalte. Rozpalte si pánev a zakápněte ji olivovým či slunečnicovým olejem. Skvělou alternativou je i použití ghí nebo kokosového oleje. Tohle opravdu nechám na vašich preferencích. Na rozpálenou pánev naklaďte plátky panenky a opékejte z každé strany tak, aby kabátek z mouky místy chytl zlatavou barvu. Až se tak stane, maso vyjměte z pánve, dejte odpočinou na talíř a posolte. Maso tak pustí trošičku šťávy a bude ještě šťavnatější. 

Nám doma takhle připravená panenka bohatě stačí s čerstvým chlebem, vám ale radím pro větší wow efekt vyzkoušet přílohy z brambor. 

 

 
 
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Příspěvek sdílený Weky (@wekoslav)

 

Příloha 

K vepřové panence doporučuji buď šťouchané brambory s cibulkou nebo gratinované brambory. Chybu neuděláte ani s jedním. Na šťouchané brambory pro dvě porce budete potřebovat cca 250 gramů brambor, které pečlivě umyjte pomocí kartáčku, celou kuchyňskou cibuli, lžíci másla a sůl podle chuti. Zatímco budete vařit brambory ve slupce do změknutí, připravte si cibulku. Tu oloupejte a nakrájejte na úzké proužky. Ty následně orestujte na oleji či másle dozlatova. Cibulku dejte okapat na papírovou utěrku.

Brambory po uvaření vyjměte z vody a v misce je rozšťouchejte se solí a máslem. Pro servírování ráda využívám malé formičky s odnímatelným dnem, kdy z formičky odejmu dno, položím ji na talíř, naplním bramborami a následně ji odstraním. Výsledkem jsou pak krásně rovnoměrně navrstvené šťouchačky. Na ty následně naklaďte cibulku a přidejte hotovou panenku. 

Nebo si můžete připravit gratinované brambory, kdy pro dvě porce budete potřebovat 250 gramů moučných brambor, 50 ml 30% smetany, 60 ml mléka, 50 g nastrouhaného, tvrdého sýra a dle chuti muškátový oříšek.

Brambory si oloupejte a nakrájejte na co nejtenčí plátky to jde. Pekáček, ve kterém budete brambory zapékat, si vymažte máslem. Tady zase ráda využívám malé formičky s odnímatelným dnem, kdy pro každého připravím vlastní porci. Ještě si smíchejte smetanu s mlékem a začněte plátky brambor klást do vymazané formy. Každou vrstvu dostatečně osolte a opepřete. Případně dochuťte muškátovým oříškem. Ten já používám jen, když si vzpomenu. Až budete mít v míse všechny brambory, zalijte je smetanovou směsí, zasypte sýrem a posypte tenkými plátky másle. Vložte do trouby a pečte po dobu 50 minut nebo tak dlouho, než budou brambory opečené dozlatova.

Nezbývá než popřát dobrou chuť. 

Autorský článek 

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?