Otužování není tak zdravé, jak se dosud myslelo. Tady jsou jeho zdravotní rizika

 Zdraví 
20. září 2023 09:19 / Mirka Malá
  0
📷
1 fotografie v galerii
Otužování má svá zdravotní rizika Depositphotos
Otužování mají někteří rádi, jiní si takovou aktivitu nedovedou ani představit. Ti, kdo se otužují pravidelně, věří, že tím přispívají ke svému fyzickému i duševnímu zdraví. Není to ale až tak úplná pravda.

Otužování, nebo také terapie studenou vodou, je oblíbené u sportovců, kteří pomocí studené vody snižují bolestivost svalů a urychlují dobu zotavení. Studená voda se také používá k léčbě příznaků deprese, bolestí a migrény. Zatímco už řada studií prokázala výhody spojené s ledovou koupelí a zotavením po fyzickém vypětí, jiný výzkum ale zjistil, že může do jisté míry jít také o placebo efekt. A co víc, otužování může mít pro lidské tělo i škodlivé účinky.

Jinými slovy, otužování s sebou přináší i zdravotní rizika. Jedním z nich je například to, co je známé jako poranění chladem. Když je totiž lidské tělo vystaveno chladu, je normální, že ruce a nohy jsou pak velmi studené, nebo dokonce necitlivé, a při zahřívání mohou brnět nebo bolet. U většiny lidí jsou tyto příznaky přechodné a normální stav se dostaví během několika minut. Pokud ale dojde k tzv. poranění chladem, může dojít k poškození nervů a krevních cév, což v důsledku znamená trvalou bolest v končetinách, omezenou citlivost a přecitlivění na chlad. A to znamená jediné. Při otužování je velmi důležité, jak dlouho ve studené vodě otužilci zůstávají. Jinými slovy, čím méně, tím lépe.

Navíc každé tělo reaguje na chlad jinak, takže dobu, po kterou se otužilci mohou ve studené vodě koupat, nelze nijak paušalizovat. Snadno se tak může stát, že při snaze vyrovnat se ostatním, ohrozí vlastní zdraví.

Čím se tedy řídit, pokud se otužování nechceme vzdát, ale zároveň je pro nás důležité, abychom si neublížili? Odborníci v první řadě radí, abychom nejprve vše probrali se svým lékařem. Ten zná náš zdravotní stav dokonale, a může zvážit jednotlivá rizika. Ve studené vodě je dobré zůstat jen krátkou dobu a rozhodně je důležité z vody vylézt pokaždé, kdy pocítíme necitlivost, bolest nebo třes. Tyto příznaky jsou totiž signálem, že tělu se koupel ve studené vodě nelíbí.

Nováčci i pokročilí otužilci by stále měli myslet na svoje bezpečí. Studená voda je zrádná, a proto je velmi důležité, aby otužování probíhalo bezpečně. Je tedy dobré zvážit, zda řeka, rybník nebo jezero je takovou bezpečnou vodou, ve které nejsou žádné silné proudy nebo nějaké podvodní překážky, protože dostat se ze studené vody není vůbec snadné. Svaly totiž při otužování nepracují tak dobře, a pohyb je tedy omezený. Důležité jsou i věci, které uděláte bezprostředně po vynoření ze studené vody. Je potřeba se okamžitě zahřát. Po ruce je tedy třeba mít suchý ručník a teplé oblečení, horký nápoj a místo, ve kterém se lze bezpečně zahřát. Odborníci také nedoporučují po otužování jízdu na kole.

Autorský článek, další zdroj: The Conversation

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod