Potkali jste někoho nového, je vám s ním dobře, ale sílí ve vás podivné tušení? Pozor, psychopati bývají skutečně okouzlující

 Vztahy 
18. září 2023 11:11 / Ema Maxová
  0
📷
1 fotografie v galerii
Psychopati často bývají okouzlující a výborní manipulátoři  Depositphotos
Potkali jste někoho nového, je vám s ním dobře, ale přitom ve vás sílí podivné tušení? Mění se mu chování a dokáže být stejně milý jako zlý? Co když je to psychopat, říkáte si. Všímejte si těchto několika příznaků, které vám mohou napomoci odhalit jeho skutečnou tvář.

Když se řekne psychopat, vzpomenete si zcela jistě na různé filmy. Byl tu třeba Patrick Bateman v Americkém Psychu nebo Joe Goldberg, temný protagonista úspěšného dramatického seriálu Ty od streamovací společnosti Netflix. Psychopati se nacházejí ve filmech, ale stejně tak i v reálném životě. Je proto pravděpodobné, že půjdete na rande s jedním z nich. Uvádí se, že 1 ze 100 lidí jím může být.

Nepodléhejte však ihned strachu. Psychopaty si intuitivně spojujete s hrůznými činy nebo zločiny. Ve skutečnosti ale často žijí normální obyčejné životy. Jak takového člověka poznat a co od něj očekávat?

Nejasnosti v diagnostice

Přestože se jedná o poruchu osobnosti, která je dobře známá a ne vůbec ojedinělá, existuje určitá kontroverze ohledně její diagnostiky. Mezi vědci panuje shodný názor, že je psychopatie charakterizována především trvalým antisociálním chováním, dále nízkou empatií, impulzivitou, extrémními egoistickými rysy, podlým jednáním, manipulací, patologickým lhaním a určitým osobnostním kouzlem.

Panuje tu však jeden problém – slovo „psychopat“ úplně nepopisuje skutečný zdravotní stav. „Lidé používají slovo 'psychopat' hovorově k popisu člověka, jehož chování se vymyká společenským normám a konvenčnímu chápání dobra a zla," řekla Kelly Scottová, terapeutka z Tribeca Therapy na Manhattanu. „Z klinického hlediska slovo 'psychopat' nic neznamená."

Podle Scottové je nejbližší diagnózou antisociální porucha osobnosti (ASPD). Podle Mayo Clinic je to duševní porucha, která „způsobuje, že lidé nemají žádný ohled na dobro, nebo zlo, empatii nebo blaho ostatních lidí“. 

Tyto lidi však nelze pouze hanit, jelikož disponují mnoha pozitivními rysy. Dokáží věnovat opravdu dobrou pozornost detailům, vyznají se v lidech a dost dobře čtou v jejich chování a myšlení a nebo se umí velmi jednoduše zapojit do konverzace. Jejich preciznost a všímavost z nich v mnoha odvětvích mohou učinit opravdové profesionály.

Jak to mají se vztahy

1. Bývají skutečně okouzlující

Lidé s touto poruchou bývají neuvěřitelně okouzlující, charizmatičtí a mnohdy předstírají empatii. Z toho důvodu je často těžké odhalit příznaky. „Charakteristickým znakem ASPD je, že lidé nevědí, že interagují s někým skutečně nebezpečným," řekla Scottová. „Jsou okouzlující a pozorní a vypadají přemýšlivě."

Namotávají vás idealizací, milostným „bombardováním“ a lichotkami. Všechno dění je v jejich režii a váš vztah velmi rychle nabírá na obrátkách. Využívají vtíravá spojení, kterými se snaží vloudit do vaší přízně. Neustále iniciují komunikaci a zdá se, že jsou vámi fascinováni na všech úrovních. Snaží se mezi vámi navodit pouto důvěry a vzrušení. Vy máte potom pocit, že jste si podobní a vyznáváte stejné životní hodnoty.

„Psychopati jsou schopni vás tak dokonale zrcadlit a zjistit si vaše potřeby a touhy, až se pro vás zdají být dokonalou osobou,“ napsala Adelyn Birchová, autorka psychologických knih.

2. Nemorálnost a cílené ubližování

Psychopatie je porucha, jejíž základním rysem je nemorálnost, a tedy i cílené škození lidem. Není neobvyklé, že takový člověk má dvojí život. Na veřejnosti vystupuje jako milý a společenský jedinec, v soukromí se však schyluje k ponižování, zneužívání, šikaně, děti využívá jako pěšáky nebo partnera šikovně nutí k tomu, co nechce.

3. Předstíraná empatie

Psychopati jsou charakterističtí nedostatkem empatie. To však nemusí ihned souviset s vražednými úmysly jako to znáte ve filmech. Podle Scottové se nedostatek empatie může projevit jemnějšími způsoby. 

„Nemusíte někoho zabít, abyste dostali takovou diagnózu. Můžete to udělat nefyzickým způsobem. Projeví se to třeba ve výchově a využívání vašeho dítěte k naplňování vlastních potřeb."

4. Patologické lhaní

Jedním ze zásadních rysů v randění s psychopatem je také patologické lhaní. Opakovaně se snaží partnera klamat, lžou o všem za každé situace, aby dosáhli svých cílů. Své podvodné smyšlenky plánují dopředu, a bývá tak těžké tyto lži odhalit. Dokáží na vás zapůsobit takovým kouzlem, až ve vás vyvolají pocit důvěry. Jejich vliv může rovněž vést k vyvolání závislosti na jejich osobě.

5. Arogance a narcismus

Tito lidé si jsou jisti sami sebou. V jejich mysli jsou těmi nejlepšími, nejchytřejšími a nejúžasnějšími. Jejich vnímání vlastní hodnoty je opravdu extrémně vysoké. Vedle nich si můžete připadat bezcenní, a pokud si nedáte pozor, mohou nadobro zničit vaši sebeúctu. Výzkum dokazuje, že psychopati často používají techniku ​​zvanou gaslighting. Postupně narušují sebevědomí „oběti“ a její smysl pro realitu tím, že ji matou, špatně směřují, klamou a přesvědčují. To má za následek extrémní pochybnosti o sobě samém.

6. Skvělí manipulátoři

Psychopati skvěle zvládají studovat chování lidí, což pak využívají k jejich ovládání. Pokud však jejich manipulaci dokážete odolat, vyvolá to v nich pocity frustrace a vzteku. V tom případě se vám snaží vemlouvat a vyvolat ve vás pocit ukřivdění a lítosti. Nakonec se podvolíte a omlouváte se vy jim.

Autorský článek, další zdroje: theconversation.com, mayoclinic.org, insider.com 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?