Co dělat, když dítě spolyká léky? Důležité je hlavně nepanikařit

 Děti 
25. března 2018 07:12 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Děti léky často zamění za bonbony Shutterstock
Aby se dítě otrávilo léky, stačí někdy opravdu málo. Závažnost otravy se odvíjí od stáří dítěte, druhu léku, ale i množství zkonzumovaných pilulek. Jak jednat, když dítě odhalíte, kdy jet okamžitě do nemocnice, a kdy naopak zůstat v klidu, se dočtete v tomto článku.

Děti se rády opičí a objevují svět. S léky se dostanou do kontaktu poměrně často, když vidí vás, jak spolknete potravinový doplněk, lék proti bolesti hlavy či na snížení teploty, nebo u prarodičů, kteří jich denně mohou konzumovat hned několik. Pak už je jen krůček k tomu, aby chtělo dítě léky ochutnat také.

A jednoho dne se to může stát. Dítě si neuvědomuje žádná rizika, je zcela nepolíbené. S největší pravděpodobností do léku kousne, nebo jej začne cucat a zjistí, že se nejedná o žádný bonbon, a tak lék rychle vyplivne. Spoléhat na to však nelze, zejména u starších dětí, které si mohou nevědomky připravit třeba otrávený nápoj, když nechají větší množství tabletek rozpustit v džusu.

Bezpečné uložení

Máte léky v dosahu dítěte a ani by vás nenapadlo, že si jednoho dne váš syn nebo dcera otevřou krabičku s léky a pár jich ochutnají? Protože to zatím nikdy neudělaly a šuplíky neumí otevírat? Chyba číslo jedna – nikdy nepodceňujte děti! Vždy myslete dopředu, protože jednoho dne je to zkrátka může napadnout, když vy budete zrovna koukat jiným směrem. Léky musí být vždy mimo dosah dítěte. Nejlépe tam, kde o nich ani nebudou vědět.

Větší množství dětských léků

Může se však také stát, že dítě lékem otrávíte nevědomky sami. Na každém léku, který je určen výhradně pro děti, je vždy uvedeno množství, které má dítě dostat. Většinou bývá přítomna i tabulka, která například říká, kolik mililitrů sirupu má dostat jak staré či těžké dítě. Chybu můžete tudíž udělat i vy a omylem dítěti podat špatnou dávku. Vždy si proto několikrát spočítejte, kolik má vaše dítě dostat. Jak podávat léky dětem, aby se nepředávkovaly, jsme psali zde.

Kdy volat toxikologii

V případě, že dítě omylem předávkujete, nebo v případě, že dítě samo pozře léky – ať už se ke svému činu přizná, nebo jej odhalíte, jak si cpe tabletky do úst, ihned zavolejte na toxikologii. Absolvujete krátký rozhovor o tom, jak je vaše dítě staré, kolik váží, co konkrétně a jaké množství pozřelo a během chvilky vám bude poskytnuta informace, zde se jedná o nebezpečnou otravu či nikoliv. Na základě toho buď budete dítě sledovat, nebo se ihned vydáte na pohotovost.

Zejména nebezpečné léky

K vážné lékové intoxikaci může dojít po celé řadě léků, jejichž seznam by byl opravdu dlouhý. Záleží na tom, co máte v lékárničce. Nejvíce nebezpečné jsou zejména tyto:

  • léky na onemocnění oběhového systému
  • blokátory kalciového kanálu
  • perorální antidabetiky
  • antidepresiva
  • léky na spaní
  • preparáty s obsahem železa
  • léky s obsahem paracetamolu

Nejčastěji pozřené léky

  • antikoncepční pilulky – způsobují nanejvýš nevolnost, podejte pár tablet živočišného uhlí
  • fluorid sodný v tabletách pro děti – dejte dítěti vypít sklenici mléka
  • Mucosolvan – způsobí zažívací problémy a zvýšenou sekreci hlenů – není potřeba nijak řešit
  • Vigantol – více kapek na jazyk jednorázově intoxikaci dítěti nezpůsobí
  • vitamin C tabletky – vitaminem C se dítě nepředávkuje – dát sklenici vody, vyloučí se močí
  • kyselina listová – nezpůsobuje závažnou toxicitu – rovněž se nadbytek vylouží močí
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47