Pozor na přehřívání dětí nošených v šátku či nosítkách

 Děti 
30. června 2019 11:10 / Šárka Sokolská
  2
📷
5 fotografií v galerii
Nošení dětí v šátku nebo nosítkách je velice oblíbené Shutterstock
Nosíte své dítě i v tomto parném počasí v šátku či nosítku a nechcete se tohoto zvyku vzdát? Poradíme vám, jak vhodně svého drobečka obléknout, aby se nepřehřál.

Říkaly to naše babičky, a říkají to i naše maminky: "Vždy dávej miminku o jednu vrstvu oblečení více než sobě samé." Jenže v létě, kdy teploty přesahují třicet stupňů, už je potřeba oblékání dítěte velmi dobře zvažovat. Zvlášť, pokud jej nosíte v šátku nebo nosítku. Hrozí totiž přehřání dítěte, což může zvlášť u malých miminek být i smrtelné. 

Co obléci

V létě oblékejte miminko tak, jak oblékáte sebe. Proto v teplém počasí postačí jedna vrstva oblečení, pro vyšší komfort volte nejlépe funkční materiály, například bambus nebo merino vlnu s hedvábím. Nožky můžete nechat holé, maximálně s lehkými  ponožkami. Výborným doplňkem jsou návleky, které můžete dítěti navléknout na nožku od chodidla až po zadeček, aniž byste ho museli z nosítka vyndávat.

Studené končetiny neznačí zimu

Rodiče stále často dělají velkou chybu v tom, že si myslí, že když má dítě studené ruce či nohy, je mu zima. Končetiny můžou být klidně na dotyk studené, ale přesto je mimčo přehřáté a celé splavené. Teplota se kontroluje nejlépe za krkem. Jakmile se dítě za krkem potí, je potřeba ubrat na oblečení (ať je léto nebo zima). Obzvlášť při nošení v létě si musíme uvědomit, že šátek je minimálně jedna vrstva a že se miminko hřeje ještě o rodiče. Stejně jako dospělý člověk se děti ochlazují prostřednictvím dlaní, chodidel a hlavičky. Pokud se jim neumožní přes ně větrat, tak se může přehřívat, a to může být u maličkých miminek velmi nebezpečné. V největších parnech může být dítě jen v plence.

Nezapomeňte na pokrývku

Ve slunečném počasí platí stejná pravidla jako u ostatních malých dětí. Omezit co nejvíce pohyb na slunci. Hlavičku je třeba chránit čepičkou, a další části těla, ktrá jsou vystavena slunci, chránit speciálními přípravky. Jak vybrat ty nejlepší, jsme psali zde.

A co maminky

Každou maminku hned napadne, že nejlepším oblečením bude funkční triko. Ale pokud nebude mít funkční vrstvu i miminko, tak se propotíte do jeho oblečení. Stejně tak se vyhněte jakýmkoliv umělým materiálům. Nejvhodnějším oblečením je takové, které je z bambusu. Je totiž chladivý. Sice také odvádí pot, ale díky své nasákavosti ho drží ve svých vláknech, a tak člověk nepropotí hned i miminko. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod