Koketujete s myšlenkou rodit doma? Raději volte bezpečnější alternativu, a to ambulantní porod

 Děti 
20. srpna 2019 08:17 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Důležité je zdraví maminky i miminka Depositphotos
Domácí porody jsou velmi diskutovaným tématem posledních měsíců a let. Mnoho žen má za to, že aby si příchod děťátka na svět naplno užily, měly by jej přivést na svět doma. Ruku v ruce s tímto rozhodnutím jdou také výrazná rizika, která se mohou mimo nemocnici objevit, a na které lze velmi těžko reagovat.

Alternativou je proto takzvaný ambulantní porod, který rodičkám přináší zajímavý kompromis.

Ambulantní porod není pro každého

V první řadě je potřeba říci, že ambulantní porod není vhodný pro každou rodičku. Pokud budete rodit poprvé, raději o této možnosti neuvažujte a zůstaňte v péči porodníků podle jejich doporučení. Dvaasedmdesátihodinový pobyt v nemocnici není zase tak dlouhý, abyste ho se svým miminkem nezvládla, a za vyřešení případných komplikací tato doba jistě stojí. Pokud však již rodíte poněkolikáté a jste zkušenou rodičkou, pak by pro vás mohl být ambulantní porod zajímavou alternativou.

Hlavně rodit přirozeně

Základem pro to, abyste mohla ambulantní porod absolvovat, je průběh těhotenství bez komplikací, stejně jako průběh porodu samotného. Rozhodně o něm nemůžete uvažovat ve chvíli, kdy porodíte císařským řezem. Při standardním vaginálním porodu, na jehož konci se narodilo zdravé mimink, a i vy jste v pořádku, můžete porodnici opustit během pár hodin. Je však vhodné se v porodnici předem domluvit, ne všude ambulantní porody umožňují. Také myslete na to, že i když pár hodin po porodu půjdete domů, neznamená to, že budete několik dalších dnů v klidu odpočívat bez nutnosti vidět zdravotnický personál.

Čeká vás kolotoč vyšetření

To, co běžně maminky absolvují během tří dnů v porodnici, budete muset se svým miminkem absolvovat u svého pediatra. Zejména půjde o vyšetření na odhalení různých metabolických poruch, dále vad sluchu a zraku, stejně jako budete muset vaše miminko bedlivě hlídat, zda se u něj nerozvíjí novorozenecká žloutenka. I proto byste měla své rozhodnutí o ambulantním porodu konzultovat nejen s porodníkem, ale i s budoucím lékařem vašeho děťátka.

Do porodnice se už nevrátíte

Berte také v potaz, že pokud u vás nebo u miminka nastanou jakékoliv komplikace po propuštění domů, nebudete se moci do porodnice vrátit. Případné problémy už budete muset řešit na standardním dětském nebo gynekologickém oddělení.

Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv způsob porodu, myslete na to, že by pro vás měl být nezapomenutelným zážitkem, při kterém na svět přivedete své vytoužené děťátko. Pokud vás přepadá panika a strach, zkuste popřemýšlet o takzvaném hypnoporodu. O co přesně se jedná, se můžete dočíst v našem dalším článku zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod