Zda bude vaše dítě alergik se dozvíte z jeho úplně první stolice

 Děti 
04. května 2021 21:12 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
První stolice miminka musí mít vyváženou směs molekul Depositphotos
Úplně první stolice novorozeněte, známá jako mekonium, není něco, na co se většina lidí chce dívat příliš zblízka. Důvodů je hned několik. Přesto obsahuje zásadní informace.

Mekonium, tmavě zelená hmota podobná dehtu, obsahuje polknutou plodovou vodu, kožní buňky a jemné chloupky ze života novorozeněte v děloze. Na mikroskopické úrovni ale drží mekonium výchozí materiál pro jeho vyvíjející se mikrobiom a imunitní systém.

Vše záleží na obsahu molekul

Pokud se v této první stolici nenachází bohatá a vyvážená směs molekul, vědci tvrdí, že je pak potlačena kolonizace dobrých bakterií v dětském střevě, což je riziko pro vznik alergií, jako je astma nebo ekzém.

Vědci analyzovali 100 vzorků mekonia odebraných v rámci studie CHILD Cohort. Poté tyto reprezentativní vzorky porovnali s testy na alergie prováděnými u kojenců ve věku jednoho roku. A výsledky ukázaly, že kojenci, u kterých se do té doby vyvinula alergická senzibilizace, měli v první stolici méně rozmanité metabolity.

"Zjistili jsme, že snížená rozmanitost byla zjištěna hlavně v počtu různých aminokyselin, vitaminů a rostlinných sloučenin,“ vysvětluje Charisse Petersen, která studuje raný mikrobiom na University of British Columbia v Kanadě.

Je známo, že tyto shluky molekul živí rostoucí mikrobiom, který se začíná formovat, když se dítě narodí a mikroby začnou kolonizovat jejich střeva. Přítomnost těchto nových útočníků také umožňuje imunitnímu systému zjistit, co ve skutečnosti představuje nebezpečí.

Náprava problému je ale zatím jen malá

Mekonium se začíná tvořit u plodu v pouhých 16 týdnech, což znamená, že jeho složení je ovlivněno tím, s čím se plod od té chvíle setká. Autoři studie se proto rozhodli shromáždit velké množství dat od nastávajících rodičů, aby zjistili, zda by mohli identifikovat, co by mohlo ovlivnit rozmanitost metabolitů v první stolici jejich dítěte.

Tým zvážil vše od užívání antibiotik během těhotenství, rodinné anamnézy alergií, způsobu, jakým se dítě narodilo a anamnézy kouření matek, ale nakonec žádný z těchto faktorů nemohl vysvětlit, proč některé děti nemají vyváženou směs molekul.

Proto vědci zahájili už další studie, které zkoumají, zda a jak může hrát roli strava matky během těhotenství. Jiné studie zase hledají doplňky na podporu zdravé imunitní odpovědi u novorozenců.

Aby se zlepšilo zdraví střev dětí, Petersen doporučuje vyhnout se zbytečnému užívání antibiotik, umožnit dětem hrát si venku, omezit používání dezinfekčních prostředků a podporovat vaginální porody a kojení, kde je to jen možné. Dále čtěte: Růstové bolesti dokáží děti nepříjemně trápit. Existuje přitom snadná pomoc.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?