Micelární voda. Pohroma pro vaši pleť nebo skutečný pomocník?

 Krása 
14. února 2018 12:32 / Šárka Sokolská
  5
📷
4 fotografie v galerii
Mnohé vám napoví složení těchto vod Shutterstock
Micelární vody zažívají v kosmetice obrovský boom. Na odlíčení, čištění pleti a tonizaci si totiž vystačíte jen s jedním přípravkem. Ale je skutečně tato voda tak neškodná pro naši pleť nebo ji naopak ničí a poškozuje?

Každou sekundu se prý na celém světě prodá šest lahviček micelární vody. Vypadají neškodně. Mají průzračnou barvu, neutrální nebo žádnou parfemaci. Micelární voda by váš obličej měla vyčistit do čista, včetně voděodolné řasenky. Právě na ni ale potřebujete kolikrát speciální přípravky a použít několik tamponů, než ji skutečně sundáte z řas. Takže, jakou chemii asi obsahuje micelární voda, která dokáže voděodolnou řasenku dostat dolů? A tuto vodu vy si dáváte na pleť.

Složení vod

Micelární vody obsahují micely, což jsou molekuly tenzidů rozpuštěné ve vodě. Tenzidy se běžně používají v čisticích prostředcích právě díky své schopnosti vázat na sebe nečistoty a mastnotu. Najdete je například v šamponech. Je to jako s mytím nádobí. Pokud byste chtěli mastný a špinavý talíř umýt pouze vodou, tak to nedopadne nejlépe. Když si na pomoc vezmete jar, který je prostředník mezi vodou a mastnotou, pak se mastnota a voda „spojí“ a odtečou pryč do odpadu. A na podobné bázi funguje i micelární voda. A čím častěji ji používáte, tím více svou pleť doslova „drhnete“ a okrádáte ji o ochranný film.

Nežádoucí reakce 

Po dlouhodobějším používání "micelárek" může obličej reagovat tak, že bude zašedlý, ztratí pěknou a přirozenou barvu. Začnou se vám ucpávat póry, může se vám objevit vyrážka, ekzém, lišeje, ohraničená místečka na pleti s jemnými šupinkami a také alergie na kosmetiku. U těch, co nikdy netrpěli na zčervenání obličeje a rozšířené žilky, se může tento problém objevit. Pokud už se vám něco takového stalo a máte zrovna v koupelně micelární vodu, raději ji přestaňte používat. Zapomenout by také na ni měli i ti, kteří zrovna podstupují ošetřování dermaPen. O něm jsme více psali zde.

Používat ano, ale...

I když se u vás z výše uvedených problémů nic neprojevilo, neznamená to, že se vám to později nestane. Pro jistotu ale omezte používání těchto vod, a je jedno, jestli ji máte z drogerie nebo z lékáren. Složení je totiž vždy na stejné bázi. Používejte ji jen v případě, že nemáte dostatek času nebo jste přišli třeba z večírku a už nemáte sílu se řádně odlíčit. A nebo jste zrovna v kempu nebo na chatě, kde nemáte přístup k teplé vodě.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve