Neutrácejte za drahé denní či noční krémy. Výbornou kosmetiku si můžete vyrobit doma

 Krása 
25. května 2021 08:26 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Výroba krémů je docela snadná Pixabay
Hodně žen utratí za pěstící kosmetiku nemalé peníze. Pokud chcete ušetřit nebo jen chcete vědět, co přesně si na svou pleť dáváte, zkuste si někdy krémy vyrobit sami doma. Uvidíte, že to není zas tak složité.

Výroba domácí kosmetiky je v posledních letech hodně v kurzu. Kromě toho, že ušetříte peníze za nákup mnohdy předražených výrobků, máte naprosto jasnou představu o tom, co své pleti dopřáváte. Představíme vám čtyři jednoduché recepty, které zvládne každý. Podle potřeby či vkusu do nich můžete přidat různé esenciální oleje v množství 10-20 kapek, nebo nějaké aktivní látky dle doporučeného dávkování.

Druhy olejů

K výrobě všech čtyř krémů budete potřebovat mandlový nebo meruňkový olej. Využijete ale také arganový nebo jojobový olej.

Mandlový olej 

Mandlový olej je výživný a vhodný pro všechny typy pleti. Pokožce dodává pocit hebkosti, mírní podráždění, chrání ji a pomáhá především suché kůži se sklony k olupování, svědění a popraskání.

Meruňkový olej

Patří mezi luxusnější kosmetické oleje. Je vhodný pro každý typ pleti. Pleť je po ošetření velice jemná a pružná. Má zvláčňující, čisticí, výživný a regenerační účinek. Obsahuje nenasycené esenciální kyseliny, zejména olejovou a linoleovou. Hodí se i k ošetření ekzémů.

Arganový olej

Arganový olej efektivně bojuje proti stárnutí buněčných struktur (anti-aging efekt) a účinně regeneruje pokožku díky vysokému obsahu antioxidantů, jako je vitamin E a skvalan. Hloubkově hydratuje a vyživuje - pleť je sametově hebká ihned po aplikaci a při pravidelném užívání se u ní snižuje tvorba kožního mazu. Použít ho můžete i na rosaceu, ekzémy, akné či lupénku.

Jojobový olej

Olej z jojoby je svojí strukturou velice podobný lidskému kožnímu mazu, hodí se tedy pro ošetřování všech typů pleti od citlivé po mastnou, aknózní. Olej obsahuje hodně vitaminu E, který přispívá k ochraně kožních buněk a jeho protizánětlivý účinek se hodí právě při ošetřování pleti postižené akné, kromě toho výrazně napomáhá regeneraci pleti a bojuje s pigmentovými skvrnami.

Denní krém

K výrobě 50 ml denního krému budete potřebovat tyto ingredience:

  • 5 ml mandlového nebo meruňkového oleje
  • 5 ml arganového oleje
  • 3-4 g emulgátoru č. 3 nebo 2,5 g emulgačního vosku Olivoil
  • 37 ml minerální vody
  • 10 kapek konzervační látky cosgard

Ve vodní lázni ve dvou miskách zahřejte zvlášť vodu a olej s emulgačním voskem. Ve chvíli, kdy se rozpustí emulgátor, obě misky vyjměte a za stálého míchání vmíchejte vodní fázi do olejové. Směs postupně mění barvu na mléčnou a homogenizuje. Pokud máte malý šlehač na mléko do kávy, usnadní vám práci. Můžete si také pomoci další miskou se studenou vodou, která urychlí chladnutí směsi. Po vychladnutí cosgardu promíchejte a plňte do předem vydezinfikované dózy.

Noční krém

Na přípavu 50 ml nočního krému budete potřebovat tyto ingredience:

  • 10 ml mandlového nebo meruňkového oleje
  • 5 ml arganového nebo jojobového oleje
  • 3 g emulgátoru č. 3
  • 2 g emulgátoru cetylalkohol, popřípadě oba vosky vyměňte za 4 g Olivoilu
  • 30 ml minerální vody
  • 10 kapek konzervační látky cosgard

Postup je naprosto shodný jako v případě denního krému. Tento krém je však hutnější a výživnější. O tom, jaký je rozdíl mezi denním a nočním krémem, jsme psali zde.

Krém s aloe vera

Na přípravu 50 ml hutného a výživného krému s aloe vera budete potřebovat tyto ingredience:

  • 5 ml mandlového nebo meruňkového oleje
  • 5 ml jojobového oleje 3 g emulgátoru č. 3 nebo 1,5- 2 g Olivoilu
  • 40 ml aloe vera gelu
  • 10 kapek konzervační látky cosgard
  • 1 kapka vitaminu E

Ve vodní lázni ve dvou miskách zahřejte zvlášť aloe vera gel a olej s emulgačním voskem. Ve chvíli, kdy se rozpustí emulgátor, obě misky vyjměte a za stálého míchání vmíchejte vodní fázi (aloe) do olejové. Směs postupně mění barvu na mléčnou a homogenizuje. Můžete si pomoci další miskou se studenou vodou, která urychlí chladnutí směsi. Po vychladnutí přidejte cosgard, vitamin E, promíchejte a plňte do předem vydezinfikované dózy.

Tip: Tento krém je velmi hutný, a to díky konzistenci aloe vera gelu. Z tohoto důvodu je praktičtější míchat rovnou dvojitou dávku, protože s větším množství se lépe pracuje.

Tělové mléko

Pokud si budete chtít připravit 100 ml tělového mléka, přichystejte si tyto ingredience:

  • 15 ml mandlového nebo meruňkového oleje
  • 6 g emulgátoru č. 3 nebo 3,5 g Olivoilu
  • 80 ml minerální vody (můžete zkombinovat 60 ml vody a 20 g aloe vera gelu)
  • 20 kapek cosgardu

Ve vodní lázni ve dvou miskách zahřejte zvlášť vodu a olej s emulgačním voskem. Ve chvíli, kdy se rozpustí emulgátor, obě misky vyjměte a za stálého míchání vmíchejte vodní fázi do olejové. Směs postupně mění barvu na mléčnou a homogenizuje. Můžete si pomoci další miskou se studenou vodou, která urychlí chladnutí směsi. Po vychladnutí přidejte cosgard, promíchejte a plňte do předem vydezinfikované lahvičky. Toto mléko je hodně hydratační a nezanechává mastný film na pokožce.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?