Kdy je nejlepší vyrazit na houby a proč?

 Ostatní 
26. září 2019 09:48 / Blanka Štiková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Houby rostou od jara až do příchodu zimy Pixabay
Také si rádi vyrazíte na houby do lesa? Pak jste jistě už někdy slyšeli o tom, že se má na houby chodit v brzkých ranních hodinách. Je tato rada pravdivá? A v jakou hodinu přesně na houby vyrazit?

Kdy je vůbec houbařská sezona, jaké jsou ideální podmínky pro růst hub a v jakém období je nejlepší jít do lesa, se dozvíte v tomto článku.

V jakou hodinu vyrazit na houby?

Je tedy pravda, že si na houby musíme přivstat? Jak by odpověděli znalí houbaři, nejlepší je na houby chodit ještě za tmy, to znamená v okamžiku, kdy je slunce za horami. Právě v tento ranní čas jsou houby po noci zchlazené a tedy v nejlepším stavu. Ale na houby můžete samozřejmě chodit po celý den, houby rostou nehledě na denní dobu, ale musíte pak počítat s tím, že na vás v lese už pak nemusejí čekat žádné houby.

Proč chodit na houby brzy ráno?

A jaké má výhody houbaření v časných ranních hodinách? Nejen, že houby i les brzy ráno vypadají nejlépe, ale také jsou houby v brzkou hodinu nejméně napadeny škůdci po chladnější noci. Takže díky chladu a pevnosti plodnic jsou houby v lepším stavu, než například odpoledne či k večeru. A budou se vám jistě i lépe zpracovávat. Časně ráno navíc ještě možná nebudou všechny houby vysbírané a máte i bystřejší oči. Přivstat si se tedy určitě vyplatí.

Kdy je vlastně houbařská sezona?

Nejvíce hub bývá zpravidla od konce léta a na podzim. Houby však rostou od jara až do příchodu zimy, dalo by se tedy říci, že rostou téměř celý rok. První houbařská sezona začíná přibližně v polovině května a končí kolem poloviny července. Druhá sezona pak trvá od srpna až do poloviny října. Podle roční doby a počasí se střídají jednotlivé druhy hub.

Kdy se houbám daří a kdy na ně vyrazit?

Kdy se daří houbám nejlépe? Houby pro svůj růst potřebují optimální podmínky. Prospívá jim vysoká relativní vlhkost vzduchu, dostatek vláhy a vhodná teplota (ani příliš sucho, ani příliš chladno). To je v období, kdy jsou minimální výkyvy teplot a vlhkosti. Praxe ukázala, že nejrychleji houby rostou, pokud denní a noční teploty nekolísají.

A kdy na houby vyrazit? Určitě na houby nechoďte, když zaprší jen jednou. Člověk by měl na houby vyrazit až tak 14 dní po vydatných deštích. Ale v případě, že před tím dlouho nepršelo a bylo delší dobu sucho, můžete si na houby počkat i 4 týdny. Proto je dobré „vychytat“ ten správný okamžik. Ušetříte si tím minimálně zklamání nad prázdným košíkem. Dále čtěte: Nejrychleji se vám vajíčka zkazí ve dveřích lednice. Kde je tedy skladovat?

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod