Nejrychleji se vám vajíčka zkazí ve dveřích lednice. Kde je tedy skladovat?

 Ostatní 
16. září 2019 15:57 / Blanka Štiková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Výzkum ukázal, že se vajíčka ve dveřích lednice kazí nejrychleji. Shutterstock
Také patříte mezi lidi, kteří nakoupená vajíčka vyndají z původního obalu, a pak je naskládají do dvířek v lednici v domnění, že zrovna tam patří, když je tam na ně přihrádka? Pak zpozorněte.

Byť se to zdá zvláštní, tak se vajíčka zkazí nejrychleji právě v těchto speciálních držáčcích přímo od výrobce umístěných v horní části dveří lednice. A je jedno, zda jsou přihrádky opatřeny průhlednou záklopkou či nikoliv. Ptáte se proč?

Proč vajíčka neskladovat ve dvířkách lednice?

Výzkum britské společnosti zabývající se výrobou skladovacích obalů ukázal, že se vajíčka ve dveřích lednice kazí nejrychleji. Proč? Může za to otevírání a zavírání dveří chladničky. Kvůli častému otevírání jde totiž o nejteplejší místo v lednici, kvůli čemuž se ve vajíčkách mění teplota nejrychleji. Teplotní výkyvy napomáhají rozvoji rozkladných bakterií.

Co dále vadí?

Vejce ztrácejí na kvalitě a případně se i kazí, pokud je špatně skladujete, s čímž souvisí hlavně správná teplota při jejich uložení. Pro uskladnění vajíček je doporučená teplota +5 až +8 °C, je ale také důležité nevystavovat je prudkým změnám teploty. Snesené vejce má na sobě ochrannou vrstvu, která ho chrání před bakteriemi a ostatními škodlivinami. Čerstvé vajíčko proto před uskladněním neomývejte pod vodou, protože by tak o tento povlak přišlo a rychleji by se zkazilo.

Dalším opatřením proti kažení vajec je volba správného obalu, skořápka vajec totiž není tak silná, jak se vám může zdát. Skořápka snadno absorbuje všechny výrazné pachy, které by mohly vejce znehodnotit. Proto je doporučeno nenechávat vajíčka volně v lednici, ale naopak je zavřít do plastového obalu, který je určený přímo na ně.

Papírové obaly mají tendenci nasávat vlhkost, kvůli které se může uchytit plíseň, proto se těmto obalům raději vyhněte. Koupená vajíčka před vložením do lednice nejlépe ani neponechávejte v kartonovém obalu, ve kterém jste si je přinesli z obchodu. Má to jednoduchý důvod, a to ten, že je obal znečištěn velkým množstvím zdraví nebezpečných mikroorganismů, které snadno kontaminují potraviny.

Kde vajíčka skladovat?

A ptáte se, kde tedy vejce skladovat? Nejlépe na nejchladnějším místě v lednici, což je prostřední příčka vnitřního prostoru v lednici. Vejce tam uchovávejte v krabici, která zabrání kolísání teplot při otevírání chladničky. Anebo můžete vajíčka skladovat ve spodní zásuvce na zeleninu v lednici, neboť její teplota je konstantní a zároveň je uzavřená vůči okolí. Popřípadě je nechávejte v chladné komoře.

Příliš velké množství vajec

A pokud máte doma veliké množství vajec a nejspíše je nestihnete všechna včas využít, nezoufejte. Můžete je zamrazit pro použití později. Jak na to? Vajíčka rozklepněte do nádoby (v té budou uloženy v mrazáku) a rozmíchejte je. Takto vám vydrží klidně až rok od zmrazení.

Plovací test čerstvosti vajec

Jak zjistit čerstvost vejce? Můžete vyzkoušet například plovací test, kdy ponoříte vajíčko do vody a budete chvíli sledovat, co dělá. Čerstvé vejce po ponoření putuje hned ke dnu, oproti tomu vajíčka plovoucí na povrchu už mají něco za sebou, a před použitím si k nim raději přičichněte. Dále čtěte: Berete si mobil i na záchod? Vystavujete se tím nezanedbatelným zdravotním rizikům.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008