Jak prodloužit kufru či batohu životnost? Mnoho lidí na základní zásadu zapomíná

 Ostatní 
26. srpna 2019 16:00 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kufry si zaslouží očistu Depositphotos
Po návratu z dovolené obvykle každého čeká hromada práce. Mimo jiné je třeba vyprat oblečení i další věci. Mnoho lidí přitom zapomíná na údržbu kufru či batohu. I zavazadla si ale zaslouží očistu, kromě toho, že budou opět připravená na další výlet, prodlouží jim to i jejich životnost.

Kufru či batohu obvykle stačí jedna jediná dovolená a po zářivých barvách a čistém vzhledu není ani památky. Zavazadla jsou totiž vystavena špíně a prachu a ke znečištění jsou vyloženě náchylná. Špinavý kufr nebo batoh ale není problém jen estetický, díky správné údržbě prodloužíte zavazadlům jejich životnost a zajistíte jejich správnou funkčnost. Stačí se řídit několika základními pravidly.

Dodržujte doporučení výrobce

Než se pustíte do pulírování svého zavazadla, bedlivě si přečtěte instrukce od výrobce. Každé zavazadlo obvykle obsahuje alespoň stručný návod k údržbě, ale pokud se vám ho přeci jen nepodaří objevit, neváhejte se informovat u prodejce. Ten vám může nejen doporučit správný postup čistění, ale případně i nabídnout vhodné čisticí prostředky.

Udržujte zavazadla v suchu

Zavazadla lidé obvykle skladují někde ve skříni. Než je tam ovšem dáte, musíte si být stoprocentně jisti, že jsou suchá. Pokud totiž do skříně dáte vlhký batoh nebo kufr, reálně hrozí, že vám zplesniví. Plíseň může poškodit materiál natolik, že zavazadlo přijde o své funkční vlastnosti. Nechejte proto kufr nebo batoh pořádně vyschnout. Ale pozor! Nikdy zavazadlo nesušte na přímém slunci – mohlo by dojít k nežádoucímu vyblednutí barvy.

Na pračku i sušičku zapomeňte

Některé batohy bez zádového systému lze při nižších teplotách prát i v pračce. Pokud si ale nejste jisti a na batohu konkrétní doporučení nenajdete, vsaďte raději na jistotu a zavazadlo vyčistěte v ruce. Obecně platí, že je ruční čištění šetrnější a zároveň méně nákladné. I v tomto případě je však vhodné si ověřit, které druhy čistidel jsou pro daný materiál vhodné. Chybu neuděláte při použití obyčejné mýdlové vody a hadříku (nejlépe z mikrovlákna). Odolnější skvrny snadno odstraníte měkkým kartáčkem.

Nepoužívejte chemické roztoky

U kvalitnějších zavazadel bývají často použity materiály vyznačující se specifickými vlastnostmi (např. voděodolnost). Šetrnou péči si žádají také skořepinové kufry. Chemické roztoky by mohly narušit funkčnost těchto materiálů a následně zkrátit životnost zavazadla. Proto se agresivním chemickým preparátům vyhněte širokým obloukem.

Pomůže pláštěnka i impregnace

Jako i v jiných případech také u zavazadel platí, že nejlepší je prevence. Snažte se zavazadlo používat ke stanovenému účelu s ohledem na kvalitu provedení i použité materiály. Nejúčinnější ochranou je totiž především předcházet znečištění a poškození přiměřeným zacházením.

Pokud víte, že se na cestách prachu a špíně nevyhnete, můžete si pořídit speciální pláštěnku na batoh nebo ochranný obal na kufr. Také je vhodné použít k ošetření vašich zavazadel speciální přípravky a impregnace, které materiál ochrání před nejhoršími nečistotami. V konečném důsledku vám to výrazně usnadní následné čištění. O tom, jak vybrat správný kufr na dovolenou, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod