Jak se chránit před klíšťaty a nemocemi z nich? Máme nejúčinnější řešení

 Ostatní 
19. července 2019 11:26 / Monika Thomsonová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Vyrobte si účinný domácí repelent bez chemie Shutterstock
Je tak malé, že ho není téměř vidět, ale dokáže způsobit obrovské problémy. Mluvíme o klíštěti, které je postrachem všech milovníků přírody. U nás se dokonce vyskytuje více než 20 různých druhů klíšťat, která přenášejí bakterie a viry.

Sezóna klíšťat je poměrně variabilní. Záleží na počasí a denních teplotách, při kterých začínají být aktivní. Klíště si svou oběť vybírá. Pokud se dostane na tělo člověka, který mu "nechutná", tak se stáhne a z těla nebo oblečení odpadne. Když najde vhodnou oběť, tak pokožku znecitliví výměšky slinných žláz a zavrtá se do kůže.

Kromě toho, že klíště "vysává" krev, tak také do ní vypouští své sliny, které obsahují poměrně nebezpečné látky. Ty dokáží výrazně poškodit imunitní systém hostitele, a to je důvod, proč lékaři tak často před klíšťaty varují.

Nejúčinnější repelent proti klíšťatům

Klíště se dokáže přisát kdekoli na těle. Velmi často ho můžeme po procházce přírodou objevit v oblasti třísel a v intimních partiích. Výjimkou není ani vlasový porost, kde se objevuje hodně obtížně. V každém případě je vhodné si po výletě do přírody nebo po návratu z hub pečlivě pokožku zkontrolovat. Čím déle je totiž klíště přisáté, tím se zvyšuje riziko přenosu nákazy. Určitě budete souhlasit, že odstranění nežádoucího parazita není úplně hračkou. Jedni říkají, že třeba použít olej a vytáčet ho, jiní zase doporučují jeho vykývání. Abyste však nemuseli zjišťovat a přemýšlet nad tím, jak správně vyndat klíště, je lepší myslet na prevenci. Vyrobte si domácí repelent.

Jak na to?

Budete potřebovat půl litru destilované vody, rozmarýn a vinný ocet. Vodu přiveďte k varu a odstavte ji. Do takto převařené a ještě horké destilované vody přidejte 10 gramů listů rozmarýnu a nechte louhovat, dokud rozmarýnový čaj nevychladne. Po vychladnutí ho přeceďte a přidejte lžíci vinného octa.

Takto připravený roztok pořádně promíchejte a přelijte do lahvičky s rozprašovačem. Repelent uchovávejte v chladničce a před pobytem v přírodě se jím nastříkejte.

Pokud nemáte rádi vůni rozmarýnu, můžete ho nahraďte majoránkou, eukalyptem, levandulí, hřebíčkem nebo bazalkou. Ty mají stejně odpuzující účinky na klíšťata jako rozmarýn.

Stejně dobře působí i esenciální oleje. Pro klíšťata jsou jejich vůně nepříjemné až toxické. Použít můžete eukalyptový, mátový i levandulový olej. Dobré výsledky přináší i citrónový esenciální olej a olej vyrobený z citrónové trávy. Jak rychle a bezpečně vytáhnout klíště? Psali jsme zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve