V ČR je 6 koupališť, kde už je voda nebezpečná ke koupání a hrozí akutní poškození zdraví

 Ostatní 
11. srpna 2019 15:46 / Blanka Štiková
  2
📷
5 fotografií v galerii
Chystáte se k vodě? Vyberte si vhodné koupaliště Shutterstock
Chystáte se k vodě? Pak pro vás máme typ, kam určitě nejezdit. Na mnohých místech je už totiž zvýšený výskyt sinic a to může být pro zdraví člověka škodlivé. A víte, jak sinice poznat a jaká jsou základní opatření při styku s nimi?

Nejčastěji se vodní květy sinic vyskytují koncem léta, a to v srpnu nebo první polovině září. V posledních letech však k masivnímu výskytu sinic dochází již dříve. Koupání ve vodě obsahující vodní květ podle ministerstva zdravotnictví rozhodně nelze doporučit.

Jaké může mít koupání ve vodě se sinicemi následky?

Sinice obsahují látky, které způsobují alergie. U koupajícího se člověka, podle toho, jak je citlivý a jak dlouho ve vodě pobývá, se mohou objevit vyrážky, zarudlé oči či rýma. Alergické reakce mohou vyvolat i některé řasy. Sinice také mohou produkovat různé toxiny (jedovaté látky). Podle toho, kolik a jakých toxinů se do těla dostane, se liší i projevy: od lehké akutní otravy projevující se střevními a žaludečními potížemi, přes bolesti hlavy, až po vážnější jaterní problémy

Kde v ČR se nekoupat?

Koupaliště s úplným zákazem koupání

V ČR je 6 koupališť, kde je voda nebezpečná ke koupání a hrozí akutní poškození zdraví. Na těchto místech je hlášen nadlimitní výskyt sinic a platí zde úplný zákaz koupání: Rybník Kachlička (Kraj Vysočina), Velký rybník (Karlovarský kraj), Koupaliště Sedmihorky (Liberecký kraj), VN Orlík – veř. tábořiště Podolsko (Jihočeský kraj), Rybník Pod hradem – Bohušov (Moravskoslezský kraj), Koupaliště Velký Šenov (Ústecký kraj). Varuje ministerstvo zdravotnictví.

Koupaliště s vodou neodpovídající hygienickým požadavkům

Dále je v ČR 7 koupališť, kde voda neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko. Koupání nelze doporučit zejména pro děti, těhotné ženy, osoby trpící alergií a osoby s oslabeným imunitním systémem. Na těchto místech je hlášen nadlimitní výskyt sinic: VN Lipno – Horní Planá (Jihočeský kraj), Koupaliště Hostivař (Praha), Koupaliště Hamr na Jezeře (Liberecký kraj), Dolce park Trutnov (Královéhradecký kraj) a Pilská nádrž (Kraj Vysočina). Mikrobiologické znečištění je hlášeno ve Staňkovském rybníku (Jihočeský kraj) a Koupališti Sluníčko-Chrastava (Liberecký kraj). Informace o kvalitě vody ke koupání jsou aktuální ke dni 9.8.2019.

V místech ovlivněných přívalovými srážkami nebo povodněmi je také nutné očekávat zhoršenou kvalitu vody, zvýšené riziko nákazou infekčním či jiným onemocněním a z preventivních důvodů se nedoporučuje v těchto lokalitách koupání, informuje ministerstvo zdravotnictví.

Jak poznám, jestli voda obsahuje sinice nebo řasy?

Existují dva způsoby, jak každý pozná, zda jsou ve vodě sinice nebo řasy. Nejjednodušším testem je opatrně vstupovat do vody tak, aby se nezvířily usazeniny ze dna a jednoduše pozorovat, zda se okolo nohou ve vodě nevznášejí drobné zelené částečky. Pokud ano, pak se pravděpodobně jedná o sinice. Druhou možností, jak rozeznat, zda jsou ve vodě sinice je následující. Vezmete láhev se zúženým hrdlem (lze použít třeba průhledné lahve od balených vod) a naplníte ji zcela „testovanou“ vodou a necháme alespoň 20 minut stát v klidu na světle. Pokud se u hladiny vytvoří zelený kroužek tvořený zelenými organismy ve tvaru "sekaného jehličí nebo zelené krupice" (a voda přitom zůstane čirá), jedná se s největší pravděpodobností o sinice. Jestliže zůstane voda zakalena rovnoměrně nebo se začne tvořit větší zákal u dna, půjde nejspíše o řasy.

Několik rad, jak se chovat při výskytu sinic

Ministerstvo zdravotnictví doporučuje pár zásad, které se vyplatí dodržovat:

  • Největší nahromadění sinic (i toxinů) vzniká právě při vodním květu. Koupání ve vodě obsahující vodní květ nelze rozhodně doporučit.
  • Pokud se chcete koupat ve volné přírodě, kdekoliv mimo místa pravidelně sledovaná, zkuste před vstupem do vody některou z výše popsaných metod na rozlišení řas a sinic. Když voda obsahuje sinice, řiďte se zásadou č. 1.
  • Když už se rozhodnete pro koupání ve vodě obsahující sinice, nebo kde je dokonce vytvořen vodní květ, doporučuje se (je-li to možné) po vykoupání osprchovat čistou vodou a odstranit tak z pokožky řasy a sinice, které na ní po pobytu ve vodě ulpěly. V tomto případě by kontakt těla s vodou při plavání neměl být delší než cca 10 minut, což je orientační doba; liší se u každého člověka například s věkem a nepřímo ji lze stanovit jako "rozmočenou kůži prstů", která více přijímá látky ze svého okolí. Tohoto jevu se využívá například v různých přísadách do koupelí, v případě sinic by však šlo o látky, které lidskému tělu rozhodně neprospějí.
  • Vodní květ se po hladině nádrže pohybuje podle toho, jak zrovna vane vítr. Často tak tvoří u břehu vysokou vrstvu, se kterou mohou do styku přijít hrající si děti. Proto je dobré před tímto rizikem děti varovat a hlídat, jak vypadá břeh nádrže, na kterém si hrají.
  • Po zmizení vodního květu se doporučuje zhruba týden s koupáním počkat (koncentrace přítomných toxinů se po uvolnění z buněk snižuje naředěním a postupně dochází rovněž k jejich přirozenému rozkladu). Dále čtěte: Plavání kojenců se těší velké oblibě. Má to ale i svá rizika, varují lékaři.
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008