Na otlaky na nohou platí česnek, jedlá soda i acylpyrin

 Zdraví 
30. dubna 2018 10:08 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
Mozoly a otlaky jsou obranou našeho organismu před špatnou obuví Shutterstock
Mozoly či otlaky na nohou vznikají nejčastěji dole nebo na stranách chodidla. Je to obrana našeho organismu před nevhodnou obuví, nebo přílišnou námahou, které vystavujeme svrchní část kůže. Jak si nimi poradit?

Nejde sice o něco závažného, ale zvláště v teplejším období, kdy vystavujeme na odiv svá chodidla, může jít o nemilý kosmetický problém. Podívejme se na to, co s mozoly a otlaky můžeme v domácích podmínkách udělat.

Měsíček

Pokud ho pěstujeme doma nebo máme přístup k čerstvé rostlině, můžeme mozoly potírat šťávou, která vytéká z narušeného stonku. Nevýhodou této velmi účinné rady je to, že bohužel funguje jen tehdy, když měsíček roste.

Citron

Je to jednoduché, stačí vzít plátek citronu, přiložit ho na otlak a upevnit gázou.

Cibule

Nakrájíme cibuli na kolečka a zalijeme ji octem. Nádobu odložíme někam, kde nám specifický zápach nebude příliš vadit, přibližně na hodinu. Pak cibuli přiložíme na postižené místo nebo místa, upevníme a necháme působit delší dobu. Ideální je udělat tento obklad na noc.

Dubová kůra

Pět lžic sušené dubové kůry zalijeme litrem vody a uděláme si z nich odvar. Necháme ho trochu pod pokličkou vychladnout, přikápneme trochu lihu a pak v něm bolavé a otlačené nohy smočíme.

Česnek

Jedna z babských rad doporučuje mozoly na nohou potírat každý den rozříznutým stroužkem. Pozor, vůně to ale rozhodně není příliš lákavá. Na druhou stranu to ale docela dobře funguje.

Jedlá soda

Do dvou litrů vody přidáme jednu lžičku jedlé sody a nalijeme skleničku s připraveným čistým heřmánkovým čajem. Namočíme nohy na čtvrt hodiny a pak na otlaky přiložíme plátek opečené cibule, upevníme a necháme účinkovat přes noc.

Acylpyrin

Rozdrobíme pět tabletek, přidáme k nim trochu vody a lžičku čerstvě vymačkané citronové šťávy, rozmícháme a kašičku přiložíme na mozoly. Nohy bychom měli zabalit do potravinové fólie a domácí léčivo nechat působit čtvrt hodiny. Poté pokožku jemně ošetříme.

Na otlaky pomáhá i obyčejná koupel s následným ošetřením pemzou. Základem je ale určitě prevence. Jak jsme zmínili výše, za potíže s otlaky může nejčastěji nevhodná obuv. Jak správně vybrat třeba turistickou obuv jsme psali zde. Opravdu někdy nemá smysl pořizovat si například značkovou obuv, ve které ale budete minimálně nějakou dobu trpět.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve