Vajíčka: Elixír zdraví nebo zdravotní hrozba? Není vejce jako vejce

 Zdraví 
11. září 2018 10:06 / Bronislava Silná
  3
📷
4 fotografie v galerii
Kvalitní vejce jsou pro lidské zdraví prospěšná Shutterstock
Ještě před nějakou dobou se ve zdravotnických kruzích velmi brojilo proti konzumaci vajec. Byla rizikem vysokého cholesterolu a civilizačních chorob. Pak se situace změnila. Jsou vejce zdraví prospěšná? A jak? Máme zajímavé informace.

Vejce je skutečně na cholesterol bohaté. Na 100 gramů ho obsahuje 373 mg. Jde ale o „hodný“ cholesterol, takže jeho konzumací určitě nedojde k žádným zdravotním újmám. Vejce by se dala chápat jako svého druhu superpotravina. Vysvětlíme si proč.

Co vajíčko obsahuje

Vařené vejce má na 100 gramů asi 155 kcal. Obsahuje 11 gramů tuků, o cholesterolu už jsme psali. Vedle toho zde najdeme sodík, draslík a celých 13 gramů bílkovin. Sacharidů obsahuje vejce jen něco málo přes jeden gram. Je tu ale slušná zásoba vitaminu A, vápníku, vitaminu D, vitaminu B12 a B6 i nějakého hořčíku. Určitě jde tedy o poměrně zdravou směs, která je potřebná pro zdárné fungování organismu. Jak by ne, vždyť vaječný žloutek je připraven pro zdárný vývoj kuřete. To, co obsahuje, by tedy mělo být doslova elixírem pro život. Nebo ne?

Ne každé vejce je zdravé

Problémem jsou samozřejmě vejce, která jsou doslova „vyráběna“ v různých velkochovech, kdy je drůbež bez přirozené stravy a bez možnosti pohybu venku. Taková vajíčka jsou dnes sice zdánlivě jako domácí, ale barvy žloutku se dosahuje jen přidáváním příslušného barviva do krmiva, což je velmi nežádoucí. Také obsah aktivních živin ve vejcích z velkochovů je mizivý. Chcete-li prospět svému zdraví, kupujte jen vejce od domácích chovatelů, případně od drůbežáren, které chovají slepice klasickým způsobem.

Vejce proti rakovině

Existují dokonce studie, které tvrdí, že vejce obsahuje látky, které jsou prospěšné v boji s nádorovým onemocněním. Princip působení spočívá v tom, že zatímco zdravá buňka si bez problémů poradí s jistými látkami obsaženými ve vaječných žloutcích, buňka rakovinná v sobě nemá příslušný enzym, látka se v ní hromadí a nakonec rakovinnou buňku ničí. Lze si zakoupit i preparát, který je jako doplněk stravy prodáván. Je ale značně předražený a zdá se, že jako doplněk k léčbě by se hodila samotná konzumace syrových žloutků z biologického zemědělství. Stačil by i jeden denně.

I z tohoto je vidět, že kvalitní vajíčka nejsou vůbec zdravotní hrozbou a jejich pravidelná konzumace v rozumné míře může být pro člověka přínosem.

Co určitě nejíst, abyste se vyhnuli rakovině?

Zákeřná nemoc, která zabíjí ročně mnoho nemocných. To je rakovina. Pokud chcete udělat maximum pro to, aby se vám vyhnula, držte se těchto zásadních doporučení.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod