Vaříte nebo grilujete v alobalu? Koledujete si o pořádný malér

 Zdraví 
09. září 2018 14:36 / Šárka Sokolská
  1
📷
6 fotografií v galerii
Vlivem vysokých teplot se z alobalu uvolňuje hliník Shutterstock
Používáte běžně při vaření nebo grilování alobal? Tak byste tento způsobu přípravy jídla měli přehodnotit. Podle odborníků vám hrozí vážné nemoci, včetně Alzhemierovy nemoci.

Hliník patří k nejrozšířenějším kovům na celém světe. Používá se při balení potravin (konzervy, plechovky, obaly), ale také v kosmetice jako součást deodorantů, ale přidává se i do některých očkovacích látek. A hliníková folie nebo-li alobal, je hojně využívána také v domácnosti, zejména při přípravě jídle. Některé výzkumy z posledních dob však ukazují, že jde doslova o časovanou bombu.

Hliníkové jídlo

Odborníci zjistili, že pokud je alobal vystaven vysokým teplotám, což se děje při pečení nebo grilování, začnou se z něj uvolňovat malé kusy kovu. Výsledkem toho všeho je, že si pak pochutnáváte na masíčku s hliníkem. Podle Světové zdravotnické organizace je přípustná denní dávka kovu 40 miligramů, ale studie ukázala, že při vaření jídla v alobalu obsahují tyto potraviny až desetinásobek přijatelného množství. A co víc. Potraviny, které byly připravované v různých kyselých či kořeněných marinádách, obsahovaly ještě více hliníku než ty, které se vařily v alkoholu či soli.

Napomáhá Alzheimeru?

Největším problémem hliníku je fakt, že jde o neurotický kov, který je po mnoho let spojen s Alzheimerovou nemocí. Takže není vyloučené, že právě příprava jídla v alobalu stojí za vznikem této nemoci. O jejich příznacích jsme více psali zde. Aluminium ale způsobuje celou řadu dalších potíží.

Nemusí se s vápníkem

Je dokázáno, že hliník se nemusí s vápníkem. A ten, jak je známo, je důležitou stavební látkou pro naše kosti. Vzhledem k tomu, že vápník v tomto nerovném boji prohrává, je jasné, že konzumace hliníku může vést k odvápnění kostí, a také být spouštěčem osteoporózy.

Napadá další orgány

Tím, že hliník kontaminuje i další orgány v těle, může způsobit celou řadu zdravotních potíží. K nim bezesporu patří ztráta paměti, nedostatek koncentrace, problémy s tělesnou rovnováhou, ztráta kontroly nad ovládáním svalů. 

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?