Při užívání antibiotik nezapomínejte na velmi důležitou věc

 Zdraví 
30. prosince 2018 08:13 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Předepsaná antibiotika je obvykle vhodné doplnit ještě probiotiky Shutterstock
Ne při každém předepsání antibiotik vám lékař doporučí zakoupení probiotik. Ale jejich pořízením chybu rozhodně neuděláte. Máme podrobnější informace.

Antibiotika jsou léky, které nám pomáhají zvládnout bakteriální infekci, která neustupuje přirozenou cestou. Nemají se užívat zbytečně a mají se dobrat, tedy užívat byste je měli minimálně týden, v některých případech i déle. Dávkování i frekvenci užívání určuje lékař na základě své zkušenosti, vaší hmotnosti a rozsahu infekce, kterou hodlá léčit.

Jsou i užitečné bakterie

Problém antibiotik je právě v tom, že při svém působení likvidují bakterie příbuzných kmenů bez ohledu na to, zda se jedná o ty škodlivé, které vyvolaly angínu, nebo o ty hodné, které osídlují zejména vaše střeva a podílejí se na správném fungování zažívání i imunity. Z toho důvodu mohou antibiotika vyvolat velké problémy se zažíváním. Některá mají tyto příznaky popsané i v příbalovém letáku.

Co jsou probiotika

Probiotika jsou živé mikroorganismy, které slouží ke zlepšení našeho zdraví. Jedná se o bakterie, které přirozeně žijí v našem zažívacím traktu a my je nyní v době nemoci, v době, kdy na nás působí antibiotika, dodáváme, abychom si úplně nezničili střevní mikroflóru. Probiotika jsou natolik přirozenou součástí těla, že je lze podávat dlouhodobě, nebo i dokonce trvale.

Jaká vybrat

Probiotika bohužel nehradí pojišťovny, ale lékař či lékárník vám jistě s výběrem pomůže. Zásadní rozlišení je v tom, zda se jedná o dětského pacienta nebo dospělého. Jednotlivé preparáty se liší počtem obsažených bakterií a jejich množstvím. Zjednodušeně řečeno platí, čím více, tím lépe. S kvalitou ovšem roste i cena.

Jak užívat

Probiotika neužívejte nikdy spolu s antibiotiky, protože byste tělu dodané bakterie okamžitě zlikvidovali spolknutým antibiotikem. Vhodnou chvílí je zhruba polovina intervalu mezi antibiotiky. Jestliže tedy užíváte ATB po osmi hodinách, vezměte si po čtyřech hodinách od antibiotika jednu tabletu probiotika. Konkrétní návod najdete ovšem vždy v příbalovém letáčku daného preparátu. Pokud máte nejasnost, poraďte se s lékařem či lékárníkem. V podávání probiotik se obvykle doporučuje pokračovat i po ukončení léčby antibiotiky. Je to z toho důvodu, že osídlení střeva dobrými bakteriemi je dlouhodobější proces a nelze ho ukončit hned po ukončení léčby. Díky probiotikům se můžete vyhnout průjmům a střevním potížím. Více informací o průjmu najdete v článku zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod