Několik důvodů, proč zařadit kurkumu do svého jídelníčku

 Zdraví 
19. dubna 2019 09:21 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Kurkuma se nazývá také indický šafrán a je velmi zdravá Shutterstock
Kurkuma je koření, které se běžně používá. Je součástí kari, ale je výborné i samostatně. Víte ale, jak moc prospěšné jsou látky, které kurkuma obsahuje? Pokud ne, čtěte dál.

Kurkuma obsahuje látku zvanou kurkumin. Není jí sice mnoho, ale má poměrně zásadní účinky na náš organismus.

Kolik kurkumy jíst

Je pravdou, že terapeutické dávky představují obrovskou porci, neboť pacienti ve výzkumech dostávali až 1 gram kurkuminu, což představuje takové množství koření, které nejste schopni sníst. Na druhou stranu bychom měli uvážit i princip uměřenosti, totiž zařadit do svého jídelníčku kurkumu ne jako řešení už vzniklých problémů, ale jako koření, které je prostě zdravé, byť na léčbu některých chorob bychom potřebovali mnohonásobně vyšší dávky.

Doporučuje se kombinovat kurkumu s pepřem, neboť piperin zvyšuje vstřebávání, takže i z malého množství kurkumy použité jako koření získáte poměrně velké množství kurkuminu, který pronikne do těla.

Kde všude pomáhá

Kurkuma samozřejmě dobře chutná. Je to chuťově málo výrazná složka kari, ale je to složka odpovědná za zbarvení koření. Dá se proto používat i na obarvení pokrmů. Rýže je po kurkumě krásně žlutá. Účinky kurkuminu jsou velmi široké. Ovlivňuje zejména záněty v těle, což je velmi významné, neboť záněty stojí i za různými rakovinami, za potížemi ve fungování jednotlivých orgánů a podobně. Se záněty souvisí i různá revmatická onemocnění, artrózy a další potíže. Kurkuma ale také účinkuje proti některým typům deprese. Uvádí se, že jde zejména o depresi, která se projevuje zvýšenou spavostí a nechutí k jídlu. Kurkumin snižuje cholesterol. Velmi podstatné účinky byly prokázány proti tvorbě metastáz rakoviny tlustého střeva. Je to proto, že látky v kurkumě blokují schopnost pohybu buněk. Právě rakovinné buňky mají tuto schopnost v nadbytku a kurkuma ji dokáže omezit.

Kurkumin ale dokáže také posílit pracovní paměť a působí proti různým neurodegenerativním onemocněním. Jestliže se tedy obáváte u sebe nebo u svých blízkých demence, rozhodně neuděláte chybu, pokud zařadíte do svého jídla vyšší příjem kurkumy právě ve spojení s černým pepřem. A když spojíte kurkumu ještě s dalšími zdravými potravinami, bude účinek samozřejmě silnější. Více o tom si přečtěte třeba v článku zde.

Kde najdeme kurkumu

Můžeme ji koupit čerstvou, můžeme ji koupit jako koření. Jak už bylo uvedeno, je součástí kari. Kurkuma se používá jako barvivo a pod označením E100 ji proto můžeme najít i v potravinách, jako je hořčice či všude tam, kde je třeba dosáhnout žluté až žlutooranžové barvy pokrmu.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod