Chronický stres může zásadně ovlivnit příchod infarktu

 Zdraví 
24. dubna 2020 08:21 / Eva Vogelová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Infarkt je nejčastější příčina smrti  Depositphotos
Dlouhodobý stres na člověku zanechá stopy. Negativně ovlivňuje zdraví, oslabuje imunitní systém. Kvůli stresu jsou lidé více náchylní na různá onemocnění, organismus má menší schopnost bojovat s viry a bakteriemi. Stres může ovlivnit i vznik infarktu. Jak je to možné?

Během infarktu se náhle přeruší zásobování části srdce. Vzniká často kvůli krevním sraženinám. Vyznačuje se různými příznaky. Jedním z nich je bolest na hrudi, která se může rozšiřovat do dalších částí těla. Infarkt je nejčastější příčinou úmrtí. Můžete si ho přivodit nezdravým životním stylem, do kterého se řadí i chronický stres.

Chronický stres může nepřímo způsobit infarkt  

Stres nemůže způsobit infarkt přímo, ale má na něm svůj podíl. Chronický stres často vede k vysokému krevnímu tlaku. Hypertenze je hlavní rizikový faktor vzniku infarktu. Podle studie z roku 2010 má dlouhodobý stres zásadní vliv na zvyšování tlaku. Zhruba 70 % lidí, kteří zažili infarkt, zároveň trpěli i na vysoký tlak.

Stres zvyšuje srdeční frekvenci, což má z dlouhodobého hlediska negativní dopad na zdraví srdce. Úzkost je spojená s vyšším rizikem hned několika typů srdečních onemocnění. Kromě toho lidé, kteří jsou dlouhodobě ve stresu, mají sklony k nezdravým návykům. Například pití alkoholu, přejídání se a kouření cigaret. Všechny tyto závislosti mají svůj podíl na příchod infarktu.

Syndrom zlomeného srdce vypadá podobně jako infarkt

Velký stres sice nemůže přímo způsobit infarkt, protože neucpává cévy, ale často je zodpovědný za poruchu srdečního svalu. Lidově se mu říká syndrom zlomeného srdce a probíhá podobně jako infarkt. Postižený pociťuje velkou bolest na hrudi a vyraší mu studený pot. Není vyloučeno, že se dostane i do bezvědomí.

K porušení srdečního svalu dochází po velmi stresujícím zážitku. Může jít o přepadení, silnou hádku, rozchod partnerů či smrt blízkého člověka. Syndrom zlomeného srdce ve většině případů postihuje ženy.

Jak zvládat stres a snížit riziko příchodu infarktu?

Odbourávat stres není nic jednoduchého. Často je to běh na dlouhou trať, ale vaše tělo vám za to poděkuje. Lidem ve stresu výrazně pomáhá, když si srovnají svůj každodenní režim tak, aby vše potřebné stihli provést včas.

Uvolnit tělo dokáží i pravidelné horké koupele, které navíc snižují riziko vzniku všech srdečních chorob. Kromě toho vám pomohou i zklidňující meditace a pravidelný sport. Pokud se vám přes veškerou snahu nepodaří dlouhodobý stres snížit, můžete vyhledat psychologickou pomoc.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?