Pokud se vám zpozdila menstruace, můžete ji vyvolat hned několika bezpečnými způsoby

 Zdraví 
16. června 2021 07:55 / Eva Vogelová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Menstruaci může oddalovat stres  Depositphotos
Se zpožděnou menstruací se v životě setkala téměř každá žena či dívka. Nejde o nic neobvyklého. Málokterá se na ni sice těší, ale zpožděná perioda vám může nepříjemně zkomplikovat plány. Možná jste si naplánovaly v práci volno a budete chtít cestovat, takže potřebujete, aby menstruace proběhla již nyní. Ať už máte důvod k vyvolání menstruace jakýkoliv, můžete ji zkusit vyvolat několika neškodnými způsoby.

Důvody, proč se vám zpozdila menstruace, mohou být různé. Viníkem často bývá stres, porucha štítné žlázy nebo hmotnostní výkyvy. Nemusíte hned běžet za gynekologem, ale nejprve vyzkoušejte několik neškodných metod, jak periodu vyvolat. Nejprve se však ujistěte, zda příčinou vynechané menstruace není těhotenství. Při pokusech o spouštění měsíčků mějte na mysli, že žádná metoda není stoprocentní a splnit svůj účel nemusí, protože každé ženské tělo funguje individuálně.

Pravidelný sex

O vyvolání menstruace se můžete pokusit sexem. Jde o příjemnou metodu, se kterou nic nezkazíte. Pohlavní styk běžně nespouští menstruaci, ale v období, kdy ji očekáváte, by k jejímu vyvolání mohl zásadně přispět.

„Pokud mají ženy pohlavní styk krátce před očekáváným začátkem menstruace, mohou si všimnout, že jim přišla přišla dříve,“ říká gynekolog Scott Chudnoff. Orgasmus ženy může způsobit rozšíření děložního čípku, a navíc snižuje účinky stresu. Efekt můžete zvýšit pravidelným a častým pohlavním stykem.   

Eliminování stresu

Stres může způsobovat nepravidelnost cyklu. „Napětí často ovlivňuje uvolňování estrogenu a progesteronu. Jde o hormony, který zodpovídají za menstruační cyklus,“ vysvětluje gynekoložka Tamika Cross, která působí v USA. Existuje dokonce studie, která zkoumala působení stresu na menstruaci u dívek ve věkovém rozpětí 19 až 23 let.

Ukázalo se, že 58 % žen s vysokou mírou stresu mělo nepravidelnou menstruaci. Totéž platilo pouze pro 17 % žen s nízkou mírou stresu. Více si o prokázané studii můžete přečíst zde (ZDROJ INFO: US National Library of Medicine). Pokud o vyvolání menstruace vážně stojíte, udělejte si pohodlí a najděte si čas na odpočinek. Spěte, meditujte, ležte v horké vodě, pusťte si hudbu nebo si zacvičte jógu.

Bylinné čaje

K vyvolání menstruace mohou přispět bylinky. Oblíbený je zejména zázvor, u kterého se předpokládá, že může způsobit menší kontrakce dělohy. Spustit periodu vám může pomoci i třezalka, která má zároveň zklidňující účinky. Za vyzkoušení stojí i šalvěj, měsíček nebo řebříček. Malé množství bylin stačí zalít horkou vodou, nechat vylouhovat, přecedit a následně čaje pravidelně pít. Dále čtěte: V létě se mnohým ženám nevyhne pocení genitálií, kterému lze zamezit také pomocí bylinek.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod