Volumetrická strava funguje na jednoduchých pravidlech. Je snadné ji dodržovat a přináší skvělé výsledky

 Ostatní 
27. května 2021 11:09 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Můžete jíst všechno, zhubnete a budete zdraví Depositphotos
Pokud existuje jedna nejběžnější stížnost na dodržování diet, je to omezení, které vede k nedostatku sytosti, mnohdy až k pocitu hladu. Lidé na dietách jsou notoricky hladoví, protože když omezíte potraviny, množství jídla a zejména makroživiny, jako jsou sacharidy nebo tuky, vaše tělo se nebude cítit spokojeně.

A proto je krátkodobá dieta v posledních letech tolik kritizovaná, nehledě na fakt, že po ní stejně znovu přiberete, když se vrátíte zpět ke své běžné stravě. Proto je mnohem zdravější najít mírný a dlouhodobý stravovací plán. Například středomořská dieta nebo strava je vysoce ceněná, protože tělu dodá všechny potřebné živiny, není kalorická a je to dlouhodobý stravovací návyk.

Volumetrická strava je pak dalším příkladem umírněného a méně omezujícího přístupu ke zdravější stravě a stravování. Její základ je jednoduchý, je snadné ji dodržovat a přináší dlouhodobé spolehlivé výsledky.

Objem je klíčový

Volumetrická strava je založena na faktu, že konzumace většího množství jídla vám dá pocit plnosti a spokojenosti. Vynalezla ji Barbara Rolls a dieta se zaměřuje na konzumaci největšího množství potravin s nejnižší hustotou energie a nejmenšího množství potravin s nejvyšší hustotou. A tak skvěle funguje i při hubnutí, protože když jíte velké množství jídla, váš žaludek se fyzicky zaplní, což způsobí uvolnění hormonů sytosti, přestože jste právě zkonzumovali méně kalorií.

Navíc dieta nijak neomezuje žádná konkrétní jídla, což znamená, že nikdy nebudete žít bez něčeho, co máte rádi. Díky tomu je tato strava obecně považována za bezpečnou, protože nemusíte odstraňovat žádné důležité živiny nebo skupiny živin. 

Čtyři kategorie potravin

Volumetrická strava rozděluje jídlo do čtyř kategorií. Chcete-li tak jíst, snažíte se jíst nejvíce z první kategorie a nejméně z poslední.

Kategorie jedna

Potraviny s nejnižší energetickou hustotou obsahují nejvíce vody. Čím více vody má jídlo, tím více ho můžete sníst. Potraviny s vysokým obsahem vody zahrnují neškrobovou zeleninu, ovoce a polévky z bujónu.

Kategorie dvě

Tato kategorie potravin má vyšší kalorickou hustotu než první kategorie, ale také nabízí vlákninu, která vede k sytosti. Volumetrická strava doporučuje, abyste z této kategorie nejedli tolik, ale používejte tyto potraviny pravidelně, jen v menším množství. Mezi tyto potraviny patří celozrnné výrobky, luštěniny, mléčné výrobky s nízkým obsahem tuku a chudé bílkoviny.

Kategorie tři

Mnoho běžně milovaných ingrediencí spadá do třetí kategorie, kterou si na talíř dáváte ještě méně než potraviny ze druhé kategorie. Patří sem plnotučné mléčné výrobky, maso s vyšším obsahem tuku a chléb.

Kategorie čtyři

Potraviny, které při této dietě jíte střídmě, jsou jasné. Je třeba omezit příjem smažených potravin, sladkého pečiva, jako jsou koláče a sušenky, alkohol a cukrovinky. Jediné potraviny, které spadají do této kategorie a většina lidí je považuje za zdravé, jsou ořechy a semena. Jak již bylo zmíněno, můžete je stále jíst, ale opravdu jen málo.

Jak často můžete jíst

Volumetrická strava se vůbec nesnaží omezovat jídlo. Ve skutečnosti je to docela velkorysá dieta s návrhy, jak často jíte, s denními doporučeními k jídlu, což zahrnuje tři velká jídla a dvě svačinky i dezert. Budete ovšem jíst největší množství jídla z kategorie jedna a nejméně, pokud vůbec, z kategorie čtyři.

Vzorovou snídaní pro vás mohou být ovesné vločky nebo cereálie s mlékem, na oběd můžete mít salát s kuřecími prsíčky a krajíc celozrnného chleba, nebo talíř fazolové polévky a salát nebo sendvič s tuňákem. K večeři si můžete dát rybu s hnědou rýží a salátem, nebo kuře či steak. Svačina může mít podobu jogurtu, ovoce či celozrnných krekrů s humusem. A pokud budete mít chuť na dezert, pak zkuste třeba pudink bez cukru, nebo vůbec zkuste sladit třeba březovým cukrem. Dále čtěte: Přejídání patří mezi poruchy příjmu potravy. Pokud vás trápí, pak se vykašlete na diety a změňte jednu věc.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod