Připomínka na správné stravování během rušného dne. Jak na to?
Vynechávání jídla a nápojů během dne se projeví velmi rychle, a to například sníženým pracovním výkonem či zhoršením nálady. V horších případech to může být i formou nepříjemných zdravotních problémů.
Jak by měl vypadat den dospělého člověka z pohledu stravování?
Snídaně je číslo jedna
Důležitost snídaně je zdůrazňovaná velice často. A my vám ji připomeneme také. Organizmus potřebuje po několikahodinovém spánku a od posledního přijatého jídla doplnit živiny. Zdravá, sytá, no lehká snídaně je na to ideální. Říkáte, že ráno nestíháte? Připravte si takovéto rychlé snídaně.
Základem vyvážených a zdravých snídaní by mělo být hlavně ovoce, zelenina, bílkoviny a zdravé tuky a sacharidy. Ráno nezapomínejte ani na doplnění tekutin, nejlépe ve formě čisté vody nebo neslazených nápojů.
Na těžká a nezdravá jídla byste ke snídani neměli ani pomyslet. Ty žaludek zatíží stejně jako velké porce. Myslíte si, že čím více se najíte, tím líp? Mýlíte se, příliš veliká a nezdravá porce ke snídani může způsobit, že od rána budete pociťovat únavu.
Náš tip ke snídani: Ovesné vločky smíšené s řeckým jogurtem, oslazené medem s ořechy a lyofilizovaným ovocem.
Vydatný oběd
Obědujete každý den nebo se vám někdy stává, že si až večer vzpomenete, že jste oběd nestihli? Druhým častým případem je, že místo plnohodnotného jídla lidé obědují různé snacky či jídla z rychlého občerstvení.
Správný obědový talíř obsahuje čtvrtinu masa, čtvrtinu přílohy a polovinu zeleniny. Kromě toho, že je oběd druhým nejdůležitějším jídlem dne, by měl být i největší z hlediska porce.
Obědujete v práci společně s kolegy? Pokud ne, tak začněte. Utužíte tak vaše mimopracovní vztahy a budete mít prostor poznat se jiným způsobem. Jídlo přeci spojuje.
Náš tip na oběd: Celozrnné cestoviny s kuřecím masem a zeleninovým salátem.
Lehká večeře
Z pohledu denního jídelníčku je večeře jeho jakousi tečkou. Nemá být příliš vydatná objemem ani potravinami zatěžujícími žaludek. Odborníci doporučují poslední jídlo dne sníst alespoň 3 hodiny před odpočinkem.
Náš tip na večeři: Hokkaido polévka s opraženými semínky.
V rámci denního jídelníčku jsou svačina a olovrant stejně důležitými jídly. Jejich porce by měla být menší, abyste měli v žaludku dostatek místa na oběd a večeři.
Zapomínáte na jídlo nebo si na něj nedokážete vyhradit prostor? Pomůckou pro vás může být snídaně, oběd a večeře ve stejném čase. Pravidelným jídlem si vytvoříte důležitý návyk. Klidně si nastavte i připomínky do Smart fónu nebo si na začátku dne nalepte na pracovní stůl vzkaz.