Jak si poradit s poraněnou kůžičkou na nehtech

 Krása 
30. října 2017 08:20 / Marie Popelková
  0
📷
2 fotografie v galerii
Záděry se odstraňují několika způsoby Shutterstock
Jsou malé, přesto dokážou pěkně znepříjemnit život. Řeč je o záděrách, drobných poraněních v oblasti nehtu, které kazí vzhled našich rukou, a ještě pěkně bolí.

Nevypadá to hezky, dost to bolí a nejde se toho zbavit. Navíc trápí nejen ženy, ale i muže a děti. O co že se jedná? O nepříjemné kousky kůže v okolí nehtového lůžka, které známe všichni pod pojmem záděry.

Tři nejčastější příčiny vzniku záděr

O ruce bychom měli pečovat stejně jako o vlasy nebo obličej. Chtě nechtě totiž o nás prozrazují více, než bychom možná chtěli. Věk, zlozvyky i to, jak moc o sebe pečujeme. A co na nás žalují právě záděry?

1) Nesprávná péče o nehty

Kůžička kolem nehtu je velice citlivá, protože je tenká a má na sobě jen malou vrstvu ochranného tukového štítu. Je proto mnohem náchylnější na vznik poranění než pokožka na jiné části našeho těla (vyjma očních víček). Nesprávná manikúra je nejčastější příčinou vzniku záděr, které se mohou stát vstupní branou pro bolestivé infekce. 

2) Kousání nehtů

K časté tvorbě záděrek dochází také při kousání nehtů. Kdokoliv trpí touto ožehavou závislostí, odborně označovanou onychofagie, tvrdí, že zbavit se jí není vůbec snadné. Existují různé hořké vodičky dostupné v lékárnách. Doporučuje se balit si ruce do bavlněných rukavic. Mnoho žen nedá dopustit na odvykací kúru v podobě gelových nehtů, které prý nelze ukousnout. V neposlední řadě se závislost na okusování nehtů řeší v ordinacích klinických psychologů, jelikož onychofagie je odborníky dávána do souvislosti s emočním stresem.

3) Suchá pokožka

Vysušená pokožka se rychle loupe a záděra vzniká coby dup. Častým zlozvykem bývá také “cvrnkání” do vysušené, odumřelé pokožky na špičkách prstů nebo v okolí nehtového lůžka. Činnost přímo ideální pro vznik bolestivé ranky.

Jak záděry odstranit

Názory na odstranění záděr jsou rozmanité a každému vyhovuje něco jiného. Někomu vyhovuje kousky kůže odstřihávat již od počátku, jiný dává přednost zatlačování přerostlé kůžičky pomerančovým dřívkem, další ponořuje ruce do teplé lázně s olivovým olejem. Tímto způsobem záděry změknou, takže hrozí menší riziko poranění. U žen se osvědčuje lakování nehtů, neboť i jemný gel může okolní kůži ochránit.

Osvědčenou metodou je natrženou část kůže odstřihnout ostrými čistými nůžkami, aby se netrhala dál. Ideální je provést to po namočení v teplé vodě s trochou olivového oleje. Pak je třeba místo vydesinfikovat a natřít krémem. Nejhorší zlozvyk je strhávání natržené kůže prsty nebo dokonce zuby. Obvykle se natržení ještě zvětší do větší hloubky, což je dost bolestivé. Pak je dobré překrýt místo náplastí nebo obvazem nejlépe na noc, ale zároveň by postižené místo mělo mít možnost dýchat, aby co nejdříve zaschlo.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008