Jak ke zkrášlení využít odpad z kuchyně, který běžně končí v koši

 Krása 
11. ledna 2020 11:10 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kosmetické přípravky najdete i v odpadkovém koši Internet
V kuchyni vzniká velké množství odpadu, který obvykle končí v koši nebo v kompostu. Přitom mnoho z toho můžete využít ve svůj prospěch, respektive k nejrůznějším kosmetickým úkonům. Poděkuje vám vaše pleť i vlasy.

Byla by škoda zbavovat se věcí, které prospějí vaší pleti nebo vlasům. Představíme vám několik možností, jak chytře využít to, co by jinak skončilo v odpadkovém koši.

Použité čajové sáčky

Tmavých kruhů pod očima se můžete zbavit pomocí použitých čajových sáčků. Musejí ale obsahovat kofein, třísloviny (taniny) nebo anti-oxidanty (nejlepší jsou sáčky se zeleným nebo černým čajem). Právě díky těmto látkám zůstane kůže kolem očí světlá. Anti-oxidanty obsažené v čajových pytlících výrazně snižují otok. Kofein zužuje cévy a snižuje obsah tekutin v tkáních a třísloviny v čajových pytlících nejenom, že dodávají čaji chuť a barvu, ale navíc také stimulují krevní oběh. Sáčky mají protizánětlivé a zklidňující vlastnosti.

Jak se zbavit kruhů pod očima

2 čajové sáčky několik minut louhujte v teplé vodě. Vytáhněte je a vymačkejte z nich přebytečnou tekutinu nebo dejte sáčky do lednice rovnou ponořené ve vodě. Nechte je v lednici asi 15 – 20 minut. Omyjte si obličej studenou vodou a pak jej vysušte. Přiložte pytlíky pod oči a nechte 15 – 20 minut působit. Pak znovu opláchněte obličej studenou vodou. Tím snižujete riziko zánětu. Toto udělejte 2 – 3krát denně. Kromě černého, zeleného nebo bílého čaje můžete k této proceduře použít také heřmánkový čaj.

Slupky z cibule

Také slupku z cibule můžete využít k vašemu zkrášlení, a to hned dvěma způsoby.

Barvení vlasů

Tak, jak se s pomocí slupek dají barvit velikonoční vajíčka, můžete si obarvit i své vlasy. Výhodou je nejen to, že získáte přírodní barvu, ale také to, že zároveň vyživíte jak své vlasy, tak i pokožku hlavy.

Kožní problémy

Když si usušíte cibulovou slupku a tu pak rozdrtíte na prášek, získáte skvělý přírodní prostředek na nejrůznější kožní problémy. Cibulový prášek přidejte k základu na tvorbu mastí a máte hotovo. Tato mast je ideální k léčbě většiny kožních problémů.

Odpad z brambor

Slupky z brambor jsou doslova nabité zdraví prospěšnými látkami. Obsahují vitamin C i B, vápník, draslík, železo i niacin. Použít je můžete při řadě kosmetických potíží.

Pigmentové skvrny

Pigmentové skvrny na kráse nepřidají, zbavte se jich pomocí slupek od brambor. Můžete je na konkrétní místo přikládat, čímž docílíte zesvětlení. V případě větších ploch je vhodné slupky z brambor vhodit do mixéru a vytvořit z nich jemnou kaši. Tu na dané místo naneste a nechte několik minut působit. Následně už stačí jenom pravidelná každodenní aplikace a sami se přesvědčíte o tom, že se bude dané místo zesvětlovat, až do přirozeného odstínu vaší kůže.

Pryč s šedinami

Objevili jste si ve vlasech první šediny? Využijte slupky z brambor místo chemické barvy na vlasy. Slupky asi 30 minut povařte a poté je nechejte ještě louhovat, dokud voda nevychladne. Následně máte připravený odvar, kterým si jenom omyjete své vlasy, necháte pár minut působit a nakonec opláchnete. První den se nestane nic, ale po několika dnech pravidelné aplikace budou šediny mizet. Vašim vlasům se vrátí jejich přirozená barva.

Slupky z banánů

Banány jsou nutričně hodnotnou a oblíbenou svačinou. Ačkoliv to zní divně, ve skutečnosti je i banánová slupka bohatá na mnoho živin a sacharidů. Má vysoký obsah vitaminu B6, B12, hořčíku a draslíku. Obsah sacharidů je ještě o něco vyšší, když banánová slupka změní barvu na černou. Díky těmto složkám je banánová slupka schopna drasticky snížit podráždění pokožky, včetně otoků a zarudnutí. Kalium a antioxidanty, které se nacházejí ve slupce, mají schopnost snížit viditelnost jizev.

Bělení zubů

Odřízněte kousek kůry a jemně protřete zuby vnitřní částí slupky po dobu několika minut, poté opláchněte. Pro bělejší zuby opakujte 1 – 2x denně.

Zesvětlovač kůže

Stejným způsobem, jakým se bělí zuby, dokáže slupka rozjasnit i pokožku. Pečlivě přetřete vnitřní slupkou po kůži a opláchněte.

Léčba akné

Antioxidanty a živiny ve slupkách čistí pleť a odstraňují nežádoucí jevy na obličeji. Postiženou oblast jemně třete po několik minut, opláchněte a opakujte 3x denně.

Hydratuje pleť

Suchou pokožku zjemní a hydratují banánové peelingy. Obličej jemně třete po dobu několika minut a poté nechte 30 minut působit na obličeji.

Redukuje otoky očí

Stejně jako populární okurkový zábal můžete na oči použít i slupky od banánů. Slupky pomáhají bojovat proti unaveným očím, rozjasní je a dodají vám osvěžující vzhled. O dalším využití banánové slupky jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod