Diety, které mohou být fakticky nebezpečné

 Krása 
16. března 2020 08:11 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Diety, které stojí na omezování určitých potravin, jsou zdraví nebezpečné Depositphotos
Správná dieta není dietou, ale životním stylem. Také proto se nyní stává tolik populární středomořská dieta, tedy vlastně spíš středomořská strava. Obsahuje totiž vše, co obsahovát má a tělo nepoškozuje. Na rozdíl od mnoha jiných diet.

Existuje jednoduchý dvacetiosmidenní jídelníček zaměřený na očistu organismu, který může být začátkem trvalé změny ve vašem dosavadním stravování a životním stylu. Jídelníček harmonizačního stravovánísestavila expertka na zdravou výživu Antónia Mačingová, která se celkové změně stravovacích návyků u žen i mužů věnuje víc než dvacet let. Jídla můžete dostávat každý den v krabičkách až domů. Krabičkový rozvoz vás vyjde překvapivě levně.

Přesto že existuje i zdravá cesta, lidé se často trápí dietami, které výživoví poradci považují za zdraví nebezpečné, patří i některé velmi známé a propagované diety. Pojďme se na ně společně podívat.

Keto dieta

Tato dieta je u nás stále středem pozornosti pro své účinky, její stravovací plán je ale velmi kontroverzní. Ketogenní strava byla totiž v minulém století do značné míry navržena jako forma léčby dětské epilepsie.

Dieta je postavena na manipulaci s ketózou, což znamená omezení téměř všech zdrojů  proteinu a téměř všech uhlohydrátů (včetně ovoce, zeleniny a luštěnin). A to je špatně. První věc, kterou totiž náš mozek potřebuje, aby mohl fungovat, jsou sacharidy. Když je úplně vynecháte, můžete si vážně poškodit organismus. Sacharidy tělo prostě potřebuje, což znamená, že vaření správných druhů zdravých uhlohydrátů a sledování velikosti porcí jsou mnohem účinnější než jejich úplné vyloučení z jídelníčku.

Keto dieta má sice rychlý nástup úbytku váhy, odborníci ale tvrdí, že jde většinou o úbytek vody z těla. Postupem času při této dietě ale tělo strádá a mnohdy dochází i k psychickým potížím. V neposlední řadě je tu opětovný nárůst váhy, pokud s dietou skončíte.

Alkalická dieta

Tato dieta je známá rovněž jako dieta pH. Nařizuje jíst pouze zásadité potraviny, tedy zeleninu, ovoce, ořechy a luštěniny. Na talíř podle tohoto jídelníčku nepatří masa, mléčné výrobky a samozřejmě nic sladkého, včetně džusu.

Výživové poradce ale děsí už jen samotná podstata této diety. Totiž snaha o přeměnu vnitřního pH těla dietáře. A to se dlouhodobým stravováním alkalickou dietou může stát, byť je jídelníček této diety z velké části zdravý.

Dukanova dieta

I tato dieta je u nás celkem oblíbená. Stojí na omezení příjmu sacharidů, takže i zde platí jisté zdravotní a psychické potíže, pokud se tělu nebude sacharidů dostávat dlouhodobě. Dieta se zaměřuje ve svých prvních fázích fakticky jen na konzumaci samotného masa, později se může přidat zelenina. Prakticky tato dieta stojí na tom, že tělu zamezí přístup ke kaloriím, neboť maso a zelenina jich mají málo.

Každá dieta, která zamezuje příjmu více skupin potravin, je z dlouhodobějšího hlediska nebezpečná. Navíc je zcela jasné, že pokud zakázané potraviny do svého jídelníčku po čase vrátíte, zcela jistě zase přiberete. Dále čtěte: Pokud chcete zhubnout, musíte na to chytře. Očistěte organismus a výrazně zredukujte tuk.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod