Okořeňte si život a zhubnete! Druhy koření, které dokáží zrychlit metabolismus

 Ostatní 
09. ledna 2018 10:32 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Pořádně si okořeňte život a a spalte přebytečné tuky Shutterstock
Pokud máte po vánočních svátcích nějaké to kilo navíc, měli byste mimo sportování zařadit také do svého jídelníčku více bylinek a koření. Existují totiž druhy, které vám pomohou se shazováním kil a spalováním přebytečných tuků.

Zatímco na sůl byste měli rychle zapomenout, u koření a některých bylinek si můžete být téměř jisti, že vám je ani výživový poradce nezakáže. Alespoň většinu z nich. Naopak některé druhy vám mohou pomoct při hubnutí, protože zvyšují účinnost spalování tuků. Jsou to hlavně druhy, které obsahují kapsaicin.

Kajenský pepř

Tuto látku konkrétně obsahuje kajenský pepř, který se vyrábí z velmi ostrých chilli papriček. Díky ní může pomáhat v boji s obezitou snížením příjmu kalorií, redukcí tukové tkáně a snížením úrovní tuku v krvi. Také brání vzniku další tukové tkáně tím, že spouští prospěšné proteinové změny v těle a navozuje pocit sytosti. Jedná se o termogenní látku, která může přechodně zvýšit termogenezi, kdy vaše tělo spaluje palivo jako je tuk, aby vytvořilo teplo, což je prospěšné pro metabolismus a skladování tuků. Výzkumy naznačují, že konzumace termogenních ingrediencí může zrychlit váš metabolismus až o 5 procent a zvýšit spalování tuku až o 16 procent. Mimo to je kajenský pepř výborným antioxidantem a také pomáhá posilovat imunitní systém.

Meduňka

Meduňka je nejčastěji používána do čajů. Nejen, že je opravdu lahodný, ale má také zklidňující účinky na psychiku. Je tak výborný do každé pohody i nepohody. A jak je známo, stresovaní jedinci nezhubnou ani deko!

Ženšen

Ženšen má schopnost dodávat nejenom energii, ale také urychlovat metabolismus. A obzvláště korejský ženšen je spojován s váhovými úbytky. V jisté studii byl obézním diabetickým myším podáván extrakt z korejského ženšenu. Během dvanácti dnů u nich došlo ke zlepšení citlivosti na inzulin a také k významnému váhovému úbytku.

Hořčičné semínko

Mnozí znají hořčičné semínko spíše v podobě kremžské nebo plnotučné hořčice. Nicméně například v řecké kuchyni se prakticky bez něj neobejdou. Má výborné ostré a výrazné aroma, pomáhá urychlovat metabolismus až o pětadvacet procent, a to po dobu až celé hodiny po jídle. Kromě toho hořčičná semínka v jídle pomáhají snižovat hladinu nezdravého cholesterolu v krvi.

Skořice

Toto koření vám může pomoci zrychlit metabolismus. Skořice obsahuje účinné antioxidanty zvané polyfenoly, které prokazatelně zlepšují citlivost na inzulin, což je skvělé nejen pro diabetiky. V důsledku toho tak buňky spalují glukózu místo toho, aby se z ní vytvářely zásoby tuku. Navíc při pravidelném cvičení skořice pomáhá lepšímu spalování tuků. Také pomáhá lepšímu pročištění střev, takže pak tělo dokáže lépe vstřebat a strávit jídlo. Pokud skořici budete používat pravidelněji při přípravě jídla, může to mít vliv i na špatný cholesterol, jehož hladinu pomáhá snižovat. Nejlepší je její kombinace s medem. Pokud chcete shodit nějaké to kilo, pijte ráno na lačno a večer před spaním šálek skořicového čaje s medem. Nápoj zabraňuje usazování tuků a pomáhá snížit hmotnost dokonce i u obézních lidí. Recept je jednoduchý. V hmoždíři rozdrťte dva malé kousky skořice a přelijte je půl litrem vroucí voudy. Nechejte 10 minut louhovat. Čaj pak doslaďte medem.

Zázvor

Zázvor se v poslední době stává čím dál více oblíbenějším kořením. A hlavně během podzimu a zimy by se měl co nejčastěji objevovat v našem jídelníčku. Má protizánětlivé účinky a pomáhá udržet naši imunitu nakopnutou, navíc pomáhá i při spalování tuků. Díky své schopnosti zvýšit termoregulaci našeho těla umí trochu popohnat metabolismus, čímž může i lehce urychlit hubnutí. Vyzkoušejte třeba zázvorovou vodu. O jejích účincích na tělo jsme psali zde.

Kurkuma

Kurkuma je považována za "indické zlato", protože obsahuje spousty antioxidantů, které pomáhají pročistit organismus. Napomáhá trávení těžších a tučných jídel, zvyšuje produkci trávicích šťáv a je vhodná při nadýmání. Toto koření, které je hlavní součástí kari koření a prakticky všech indických jídel, má antivirové i antibakteriální účinky a údajně prý funguje i jako prevence proti rakovinovým onemocněním. Kurkumin brání růstu tukových buněk a je prokázáno, že po jídle, které ho obsahuje, přiberete méně než po stejném jídle bez něj.

Koriandr

Součástí mnoha dietních receptů je i koriandr. Toto koření podporuje tvorbu žaludečních šťáv a příznivě tak působí na trávení. Skvěle se hodí například na ryby, ale je také součástí asijských a thajských polévek. Navíc má ještě jedno plus. Údajně má prý i afrodiziakální účinky. Budete-li přidávat koriandr do jídla, vy budete hubnout a partnera to možná povzbudí k příjemně strávenému večeru…

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky