Jak nejlépe naložit se zbylým jídlem od Štědrého večera

 Ostatní 
25. prosince 2017 18:28 / Bronislava Silná
  3
📷
1 fotografie v galerii
Jídlo nevyhazujte, ale raději darujte Shutterstock
Ve většině rodin po Štědrém večeru i dalších vánočních svátcích zbude mnoho jídla. Poradíme, jak ho využít, aby nepřišlo nazmar.

Téměř v každé domácnosti, kde se vaří, zůstávají nějaké zbytky jídla. O Vánocích to platí dvojnásob. Vyhazovat zbylé dobroty do koše by ale byla škoda!

Lednice a mrazák

Snažte se potraviny, které vám zbydou, umístit nejprve do lednice a později do mrazáku. Uchováte je tak do dalšího období. Zamrazit můžete nejen rybí polévku, syrovou rybu, ale třeba i cukroví. Jestliže budete připravené jídlo udržovat průběžně v lednici, vydrží poměrně dlouho.

Obdarujte potřebné

Přesto se ale objeví celá řada potravin, které nebudete moci zkonzumovat a nikdo už na ně nebude mít chuť. Budou v pořádku, do mrazáku se nehodí, ale je velká škoda je vyhodit. Jen si představte ty nádherné chlebíčky, ten skvělý bramborový salát. Jenže bylo toho letos zase příliš. Uvědomte si, že je mnoho lidí, kteří budou vděčni za každý kousek jídla. Lidé žijící na ulici, lidé v sociální nouzi.

Nejjednodušší samozřejmě je jít přímo na místa, kde lidi bez domova vídáte a obdarovat je. Vaše potraviny dejte do nějakých kelímků či jiných nádobek, raději si nachystejte několik balení, abyste mohli obdarovat více lidí. Lidé, kteří žijí na ulici, nebývají vždy ochotni se dělit s druhými.

Jinou a u mnohých oblíbenou metodou je umístit tašky s potravinami do blízkosti odpadkových košů nebo ještě lépe zavěsit je na váš plot. Vaše jídlo je přece v pořádku, do smetí nepatří. Vy ho nabízíte k odběru. Tento způsob je rozšířený i v zahraničí. Vezme si ho ten, kdo zrovna potřebuje a vám může být jedno, jestli je to opravdu člověk bez domova nebo skrblivá sousedka.

Něco zbyde pro zvířátka?

Zvířatům vesměs naše lidské jídlo nesvědčí. Obsahuje spousty cukru, tuku, přepálených olejů a soli. I v případě, že jste udělali letos cukroví opravdu dietní. V rámci vánočního stolu ale mohou být kousky, které některá zvířata přivítají s nadšením. Jedná se ale zásadně jen o potraviny, které nejsou dále zpracovávané. Použijte tak různé odřezky od zeleniny, ovoce, kůži od masa nebo odkrojený kus loje pro sýkorky. Vyhladovělá zvířata se sice vrhnou i po našem lidském jídle, ale bohužel jim přinese ještě větší zažívací potíže než nám. Víte to ostatně i z domácího provozu, že svého mazlíčka nekrmíte tím, co jíte sami. Kromě syrové zeleniny a ovoce lze ještě v nouzi pro ptáky použít suché pečivo. I to ovšem obsahuje spoustu soli, a proto není docela vhodné.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod