Kupujete parfém? Odhalte padělek v obchodě i na internetu

 Ostatní 
17. prosince 2017 08:13 / Šárka Sokolská
  4
📷
5 fotografií v galerii
Nenechte se napálit Shutterstock
Chystáte se letos na Vánoce někomu nadělit parfém? Tak si dejte pozor, abyste nekoupili padělek. Na ten totiž můžete narazit nejenom na internetu, ale bohužel i v některých kamenných obchodech. Poradíme vám, jak poznat skutečný originál od faku.

Parfémy nebývají zrovna levnou záležitostí. Za některé světoznámé značky dáte i několik tisíc korun. A není nic horšího, než tuto sumu dát za obyčejný padělek. Jenomže ten mnohdy bývá od originálu takřka k nerozeznání. Koupě padělku dokáže člověka nejen zklamat, ale může mít i dopad na jeho zdraví, protože může vyvolat alergickou reakci. Poradíme vám pár triků, které vám vám usnadní rozeznávání.

Obal mnohé napoví

Takřka každý parfém je obyčejně balený v hrubším celofánu, který těsně přiléhá na krabičku a je naprosto vždy bezchybně složený. Takže nedokonalé balení je první známkou toho, že jde o padělek! I celofán, který je neatraktivně složený, nebo jsou na něm vidět zbytky lepidla a má také tlustší spoje, je známkou toho, že něco není v pořádku. Každá krabička originální vůně má velmi kvalitní papír a vnitřek je vždy vyložený papírovou konstrukcí, která drží flakón na jednom místě. Při koupi parfému se nebojte zkontrolovat údaje na stránce výrobce s údaji na krabičce. Dokonce i malý nesoulad naznačuje nepravost parfému.

Flakón a barva parfému

Originální parfém má dokonalý flakón s hladkým a příjemným povrchem. Imitace jsou obvykle drsné a nepřesně tvarované. Rovněž i výrazná barva parfému je znamením, že jde o fake. Známé značky své produkty velmi nezabarvují, proto jsou originály často velmi světlé. Každý uzávěr flakonu je vždy perfektně symetrický, pokud jeho asymetrie není navržena již od počátku. Zkontrolujte si i sériové číslo, které by mělo být uvedené na dně krabičky a nebo flakónu, hlavně by mělo být totožné. Číslo by nemělo být přilepené, ale natištěné.

Pořádně protřepat

Zkuste flakonem protřepat. Bubliny, které se objeví, by měly asi za 10 - 15 sekund zmizet. U napodobenin zmizí prakticky okamžitě, nebo se vůbec nevytvoří. Také barva by měla být konzistentní. Pokud dokonale znáte určitý parfém, měli byste rozpoznat jeho původní barvu.

Výdrž vůně

To nejdůležitější, kvůli čemu také investujete do parfému nemalé peníze, je vůně. Originální parfém má vždy 3 vrstvy: hlavu, srdce a základ. To je důvod, proč může parfém vonět jinak, než když jste si k němu poprvé přivoněli. Později totiž ucítíte srdcové tóny a nakonec i základ vůně. Falešné parfémy sice mohou vonět povědomě, ale vždy mu chybí další akordy. Vůně originálního parfému by měla vydržet nejméně 2 až 3 hodiny, často i déle. Padělky nevydrží ani 1 hodinu. Samozřejmě také záleží na tom, jak koncentrovanou vůni kupujete. Jak se vyznat ve zkratkách vůní, jsme psali zde

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47