Netrapte se složitým učením. Využijte myšlenkové mapy

 Ostatní 
14. prosince 2017 05:15 / Marcela Plachá
  1
📷
4 fotografie v galerii
Naučte se plánovat s myšlenkovými mapami Shutterstock
Usnadněte si učení, naučte se využívat myšlenkové mapy. Nejedná se o žádný módní výstřelek v oblasti myšlení nebo učení, s metodou map přišel již v 60. letech jejich zakladatel Tony Buzan.

Myšlenkové mapy jsou prověřeným prostředkem používaným po desetiletí. Jen je trochu škoda, že ve školách se prozatím využívají velmi málo.

Myšlenkové mapy vylepšují paměť, rozvíjejí kreativitu, uspořádávají myšlenky, usnadňují učení i plánování, a tím zvyšují i vaši produktivitu. Nejen při učení, ale i při pracovních povinnostech můžete díky mapám začít své úkoly řešit efektivněji, kreativně a získáte nad nimi větší kontrolu.

Co přesně si představit pod pojmem myšlenkové mapy?

Myšlenková mapa je vizuální grafické uspořádání slov. Ve středu je umístěno hlavní nosné slovo, na které jsou linkami, takzvanými větvemi, napojována další slova, která vznikají při myšlenkových pochodech. Bývají doplněny i kresbami, které zapamatování ještě znásobí. Paměť podpoří také barevné zpracování map.

Hlavním přínosem myšlenkových map je komplexní uspořádání informací, které jsou seřazeny do hierarchie. Krásně si utřídíte dané myšlenky a jejich vztahy. Mapy vlastně představují způsob fungování lidského mozku. Myšlenky se utvářejí kolem základního tématu a rozvětvením se dále rozvíjejí. Asociace se vytvářejí reakcí na jednotlivá slova. Slova v myšlenkové mapě nemusíte nijak seřazovat, protože struktura větví nemá žádnou pevnou linii, ale řídí se pouze přiřazovanými asociacemi.

Cizí jazyky zvládnete hravě

Dětem pomůže využití myšlenkových map ve většině školních předmětů. Pro příklad uveďme třeba angličtinu, kdy se má dítě naučit slovíčka týkající nábytku. Na papír položený na ležato si dítě napíše doprostřed v angličtině slovo nábytek. Od něj pak dělá čáry a na jejich konec píše vše, co ho k nábytku napadá. Tak se tam objeví třeba židle, stůl nebo pohovka. Pokud se chce učit dál, může připsat i další asociace jako úklid, leštění a podobně. Když slovíčko nezná a muselo ho vyhledat, tak si může k textu doplnit i barevný obrázek.

Když si představíte sloupce slovíček v sešitu, které se máte naučit, a vedle toho barevnou mapu s obrázky, tak máte asi hned rozhodnuto, kterou metodu budete chtít použít.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47