Vánoční firemní večírek si užijte, ale bez trapasů

 Ostatní 
09. prosince 2017 17:22 / Jan Novák
  0
📷
6 fotografií v galerii
Zábava s kolegy a nadřízenými má svá úskalí Pixabay
Předvánoční čas je také obdobím firemních večírků. Nad sklenkou alkoholu se probírají témata, na která se v běžném pracovním shonu nedostane. I na večírku ale musíte pamatovat na svou dobrou image.

Poradíme vám, jak se nedopustit nepříjemného prohřešku proti pravidlům společenského chování či proti dobrým mravům. 

Kdo pozdě chodí, sám sobě škodí

Na řadě společenských akcí se sice na "hvězdu" čeká, firemní večírek ale začíná většinou projevem vedoucího představitele a přijít během jeho proslovu či po něm vám jistě kladné body nepřidá.

Zajímejte se, jaké je vyžadováno oblečení

Držte se předepsaného dress codu. Pokud určený není, zeptejte se aspoň kolegů, jak se na večírek obléknou oni. Vyhnete se tak trapasu, kdy vy přijdete v džínách a ostatní budou mít sako a šaty.

Jezte střídmě

Je dobré si před večírkem dát něco na zub doma. Nebudete pak na rautu za největšího jedlíka. Ochutnejte klidně všechno, ale s mírou. Nezapomínejte také ne to, že jídlo je potřeba prokládat společenskou konverzací.

Plný žaludek před opicí neochrání

I když sníte na rautu několik mastných řízků, nevytvoříte si tak účinnou obranu před opicí a s ní souvisejícím trapasem.

Alkohol střídejte s vodou

Prokládejte alkohol nealkoholickými nápoji, nejlépe čistou vodou. Platí také obecné pravidlo o tom, že je vhodné držet se konzumace jednoho druhu alkoholu. A myslete i na to, že dát si panáka s každým kolegou opravdu není povinnost.

Bavte se, ale s rozvahou

I když jste v běžném životě "lev či lvice salonů", na firemní akci se raději držte zpátky. Další dny se v práci nebude mluvit o ničem jiném a vy jistě nestojíte o pověst nejdivočejšího zaměstnance. Nezapomeňte také na to, že na tanec je parket, nikoliv stůl.

Buďte opatrní při konverzaci

Alkohol uvolňuje zábrany, což může být na firemním večírku nebezpečné. Snižuje také schopnost úsudku. Pokud tedy o půlnoci v opilosti řeknete šéfovi, co dělá špatně, nemůžete se divit, když vás druhý den ráno bude v práci čekat nepříjemné překvapení. Na firemním večírku byste také neměli kritizovat kolegy. Nikdy nevíte, kdy se to otočí proti vám.

Vztahy, vztahy, vztahy

Pečlivě na večírku zvažujte neuvážené nabídky k tykání. Je lepší je nechat na vhodnější příležitost za střízliva. Není mnoho větších trapasů, než se vracet opět k vykání. Na firemních večírcích začala i mnohá manželství. Při sbližování ale myslete na to, že jste pod drobnohledem ostatních. Velmi nevhodná je na večírku snaha sblížit se s nadřízeným.

Přes překážky ke hvězdám

Přestože firemní večírek není místem pro nespoutanou zábavu, rozhodně si ho užijte. Je to příležitost k upevnění dobrých vztahů s kolegy, ale i relax, který vám dodá chuť do další práce. Mnohé firmy firemní večírek berou jako investici, která se jim bohatě vrátí. Zaměstnanci se totiž lépe poznají, což se pak může odrazit v jejich následné spolupráci. Večírek také leckdy bývá místem, kde vedení firmy od zaměstnanců v neformální debatě získá zajímavé podněty.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod