Zamilujte si jedlé kaštany, dodáte tělu obrovskou dávku minerálů
Jedlé kaštany obsahují celou řadu prospěšných minerálních látek a vitaminů. Doporučují se jíst, pokud máte překyselený žaludek, protože v těle pomáhají nastavit přirozenou rovnováhu a čistit střeva.
Zdravé srdce, cévy, játra
Jedlé kaštany čistí játra od jedovatých zplodin a působí proti průjmům, psychickým poruchám a stavům úzkosti. V lidovém léčitelství a farmakologii se využívají především listy, které jsou výborným prostředkem proti kašli. Mají nízký obsah cukru, proto jsou vhodné i pro diabetiky. Jsou rovněž výborným energetickým a regeneračním zdrojem. Kaštany obsahují řadu minerálních látek, jako je draslík, fosfor, síra, hořčík, vápník, železo, mangan, měď, zinek a další prvky. Obsahují rovněž hodně vitaminu A,B, C a kyselinu listovou, která je důležitá hlavně pro těhotné a kojící ženy. Jsou také ideální potravinou pro nervy a údajně pomáhají předcházet vzniku ztráty paměti.
Na co si dát při koupi pozor
V obchodech můžete nejčastěji sehnat kaštany neoloupané. Při jejich výběru dávejte pozor, aby nebyly seschlé, červavé nebo plesnivé. Po jejich nákupu je co nejrychleji zpracujte. Pokud kupujete kaštany již uvařené nebo kaštanové pyré, můžete je takto skladovat v ledničce jen krátkou dobu nebo je zamrazte. Vařené kaštany můžete pomlít a použít je při výrobě sladkých dezertů, kaštanových krémů nebo nádivek.
Jako bezlepková mouka
Z kaštanů se rovněž dá koupit také mouka. Ta se může přidávat do běžné mouky k obohacení pokrmů, má nasládlou oříškovou chuť a pečivo díky ní zůstane déle vláčné a měkké. Pro svou sladkou chuť se hodí na výrobu sladkého pečiva, koláčů, moučníků, placek nebo sušenek. A protože neobsahuje lepek, hodí se i pro bezlepkovou dietu. Více o jejím použití i o jejím přínosu pro naše zdraví jsme psali zde.
Jak na pečené kaštany
Nejjednodušší způsob přípravy je, pokud kaštany vložíte do vody a necháte je po dobu několika hodin nasáknout vodou. Díky tomu se předejde vysušení během pečení. Kaštany vyjměte z vody, osušte je a z jedné strany nařízněte slupku do kříže. Rozložte kaštany na plech a pečte při teplotě 180 - 210 °C zhruba dvacet minut, dokud se neotevře slupka. Horké kaštany trochu pokropte vodou, zabalte do starší utěrky, silně stlačte, aby popraskala slupka a nechejte je asi dalších pět minut odpočívat. Pokud si chcete pečené kaštany uchovat na pozdější dobu, tak nejlepší způsob je jejich zamražení. Po rozmrazení si zachovávají svou původní chuť.