Krátký návod na to, jak si nepokazit Vánoce

 Ostatní 
20. prosince 2017 13:16 / Jitka Jahodová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ježíšek není milionář a radost udělá i malý dárek Pixabay
Za pár dnů zasedneme k štědrovečernímu stolu a budeme si užívat společné chvíle s našimi nejbližšími. Klidné Vánoce však neprožívá každá rodina a v mnohých se mění na svátky plné stresu a spěchu s pečením, úklidem a nakupováním dárků.

Jak si nepokazit svátky? Přinášíme vám krátký a jednoduchý návod na klidné Vánoce!

Vše nemusí být dokonalé

Pravidlo číslo jedna zní, že vše nemusí být vůbec dokonalé. Nemusíte mít tu nejkrásnější výzdobu, umytá okna, svíčky na každém kroku, perfektní stromeček a domácnost uklizenou tak, aby se dal kapr se salátem jíst přímo z podlahy. Naše rada? Udělejte si jeden větší úklid a pak už domácnost jen udržujte. K tomu, aby byla rodina šťastná a pohromadě, se nemusí váš byt či dům třpytit až oči přecházejí.

Tradice mohou být i nové

Lpíte na tom, aby bylo vše takové, jak to bylo ještě v dobách vašeho dětství? To vůbec není zapotřebí. Tradice jsou skvělé a je skvělé, když se dodržují, ale také nové tradice se mohou postupně stát tradicemi. A možná ještě lepšími, než byly ty staré.

Ježíšek není milionář

Vaše děti napsaly Ježíškovi sáhodlouhý list na tři A4 a vy se jim snažíte každé přání splnit, i kdyby si přáli poníka a vesmírnou loď. Chyba. Stanovte si strop, nad který už nepůjdete. Uvidíte, že Vánoce se stanou ihned o něco méně zatěžujícími.

Předvánoční party

Vánoce a předvánoční čas sebou nesou i nespočetné večírky a party. Práce, rodina, kamarádi. Problém je, že všechny večírky se odehrávají těsně před Vánocemi, a když přijmete pozvání na tři čtyři posezení, už máte časový skluz v nakupování či pečení. Naučte se říkat ne, nemusíte být přece všude.

Jíme, pijeme a necvičíme

Svátky jsou plné jídla. Pokukují na nás všelijaké dobroty a my jim zkrátka neodoláme, často se přejídáme a pak se dostaví výčitky. Hodně jídla, málo spánku, minimum pohybu a málo vzduchu. To jsou hlavní faktory, které v nás vyvolávají vánoční stres.

Nejdůležitější bod

Nejdůležitější bod? Zapomínáme na celou podstatu Vánoc. Na to, že lidé mají k sobě být milí, hodní a přátelští, mají si pomáhat a trávit spolu co nejvíce času. Vánoce nejsou ani o dárcích, ani o penězích a ani o tom, kdo bude mít větší a hezčí stromeček. Tak na to letos nezapomínejte a užijte si Vánoce s těmi, které milujete v klidu a v lásce.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve