Vanilka je skvělá nejen při pečení, ale pomůže vám i v boji s depresí
Vanilka je hned po šafránu druhým nejdražším kořením na světě, proto je bohužel často uměle nahrazována. Náhražka vznikla shodou okolností u nás v bývalém Československu, kde byl patentován umělý vanilin.
Domácí vanilkový cukr
Při přípravě pokrmů se raději snažte používat pravou vanilku. K dochucení především sladkých pokrmů stačí z tobolky vanilkového lusku vyškrábat dřeň. Vanilka se hodí k dochucení horké čokolády, vyšperkování vánočního cukroví a k provonění útulného domova. Skvělý recept s použitím vanilky si můžete přečíst zde.
Získáním vanilkové dřeně si můžete sami vyrobit vanilkový cukr. Dřeň stačí přidat do krystalového cukru, vše nasypat do uzavíratelné dózy a nechat odležet. Pro silnější vůni můžete v cukru nechat i celý vyprázdněný lusk, ze kterého se vůně vanilky bude také postupně uvolňovat. Pokud vám zbude ještě nějaký prázdný lusk navíc, zkuste ho přidat do dózy se strouhaným kokosem, také ho krásně provoní.
Vanilka zažene stres i deprese
Vanilka obsahuje 200 aromatických látek, z nichž je nejvýraznější právě vanilin a piperonal. Vanilka se využívá na zmírňování stresu a depresí, její vůně je velmi uklidňující. V dřívějších dobách se využívala také ke snížení horečky a zahnání strachu.